maandag 29 december 2008

Afsluitende brief inzake rechtszaak tegen postcodeloterij.

Zaterdag 27 december 2008

Deze brief is gericht aan allen die verantwoordelijk zijn voor het in stand houden van de huidige werkwijze van de Postcodeloterij en aan Boudewijn Poelmann (oprichter en directeur van de Postcodeloterij) in het bijzonder.

Geachte Heer Poelmann (en andere verantwoordelijken),

Als afsluiting van mijn rechtszaak tegen een onderdeel van uw bedrijf, De Postcodeloterij, voel ik mij genoodzaakt u deze brief te schrijven.

Het is vandaag precies 3 jaar geleden dat ik via de radio vernam dat mijn buurt de ‘uitverkorene’ was om uw Kanjerprijs in ontvangst te nemen. Wat ik pas toen stilaan begon te vermoeden (en te voelen) was dat deze kanjerprijs (weliswaar een zegen was voor hen die deelnamen) voor de vele niet-deelnemers een periode van verwarring, angst, verdriet, frustratie en pijn in zou luiden. Voor deze tijd was ik net zo onwetend als u en vele anderen met u. Ik kan u daar een leuke anekdote over vertellen:

Feest
Het zal in 1998 of 1999 zijn geweest (misschien nog wel eerder, we leefden nog in het ‘guldentijdperk’) dat mijn goede vriendin mij belde om te zeggen dat de Kanjerprijs in haar buurt zou vallen. Om precies te zijn, in Rosmalen (buurt Hintham). Zij was een deelnemer. Vijf dagen lang leefde ik met haar mee, hield zij mij dagelijks op de hoogte van de ontwikkelingen. Op de dag van het ‘buurtfeest’ destijds, zat ik aan de buis gekluisterd. Een poging om een glimp van mijn lieve vriendin op te kunnen vangen en hopend dat de prijs in haar straat zou vallen. De televisieregistratie toonde een groot feest van uitbundige mensen, veel muziek en spektakel. Ik genoot van ieder moment. De uitzinnig blije menigte, de blijdschap bij de uiteindelijke winnaars van de Kanjer. En hoewel de Kanjerprijs niet in de straat van mijn vriendin viel, was ze dolblij met de wijkprijs die haar ten deel viel. Ik feestte met haar mee. Het klinkt misschien raar, maar er bestonden op dat moment geen niet-deelnemers. Omdat datgene wat ik te zien en te horen kreeg alleen het geluid en het beeld was van hen die deelnamen, was ik me niet bewust van het ‘bestaan’ van deze groep. Ik weet nu beter.

Bewustwording
Zoals u weet heb ik de rechtszaak, ook in Hoger Beroep verloren. De reden voor het schrijven van deze brief is omdat ik het als mijn laatste taak zie u, en andere bij uw bedrijf betrokken partijen die de instandhouding bewerkstelligen, dus wel op de hoogte te stellen en bewust te maken van de negatieve effecten van uw loterijsysteem op gemeenschappen en de ‘vergeten’ groep van individuen die om wat voor reden dan ook niet kunnen, mogen, of willen deelnemen aan uw loterij. Dit opdat u, noch anderen, ooit zullen kunnen zeggen; “Sorry, we hebben het niet geweten!” Daarom zal een kopie van deze brief ook verstuurd worden aan onze Nederlandse regering en aan het Gerechtshof (als medeverantwoordelijken). Daarnaast hebben ook alle Nederlanders, als direct betrokkenen, het recht om op de hoogte gesteld te worden van het verloop van deze rechtszaak die ik uit maatschappelijk belang begonnen ben en met deze brief eindigt. Daarom gaat er ook een exemplaar naar de Nederlandse Pers.

Zoals u waarschijnlijk wel weet is mijn naam Helene de Gier. Als kind ben ik opgegroeid in een warm en geborgen gezin. Nu ben ik getrouwd en moeder van twee kinderen. Als modeontwerpster zie ik mezelf in de gezegende positie van mijn passie mijn beroep te kunnen maken.

Voorafgaand aan de uitreiking van de Kanjerprijs in mijn straat maakte ik een zeer zwarte periode in mijn leven door. Ziekte en dood van naasten, werkloosheid en zeer vele onvoorziene, nare, omstandigheden, die elkaar in rap tempo opvolgden, deden mijn leven op zijn grondvesten schudden. Financieel en mentaal ‘liep ik op mijn tandvlees’ en wist mezelf ternauwernood staande te houden. Met het nieuwe jaar (we schrijven 2006) in het vooruitzicht, kreeg ik weer enigszins het gevoel de situatie onder controle te hebben. Ik nam me dan ook voor om van het nieuwe jaar een frisse, nieuwe en vooral blije start te maken. Ik had toen niet kunnen vermoeden dat het nota bene ‘andermans spelletje’ zou zijn, een loterij waar ik niet eens zelf aan deelnam, die mij letterlijk mentaal tegen de vlakte zou smijten. Tegelijkertijd zorgde deze schok voor een pijnlijke bewustwording. Het besef dat juist voor mensen die zich, emotioneel en mentaal gezien, in zeer zware omstandigheden bevinden uw spel een ‘hel’ kan zijn. Dit besef ontstak in mij een diep verantwoordelijkheidsgevoel. Ik mocht hier niet over zwijgen. Ik moest proberen uw spelsysteem een halt toe te roepen.

Na een strijd van ruim 2 jaar heeft de rechter (in hoger beroep) mij wederom in het ongelijk gesteld. U zult na bovenstaande korte introductie misschien al kunnen vermoeden dat ik het daar niet mee eens ben. Ik ben me ervan bewust dat het oordeel van de rechter, u, de regering en veel medelandgenoten hoofdzakelijk te maken heeft met een afwezigheid van bewustzijn over deze keerzijde. Dat dit besef er niet is blijkt wel uit het feit dat o.a. Nelson Mandela en Bill Clinton hun naam willen verbinden aan uw Loterij. Ik ben ervan overtuigd dat, als zij zouden weten wat de keerzijde van uw systeem was, en hoeveel impact de Kanjerprijs heeft op individuen en de sociale structuur binnen een gemeenschap, zij dit niet zouden hebben gedaan.

Het meest storend vind ik wel hoezeer u, onze regering en de rechterlijke macht ook onverschillig blijft over het lot van hen die niet deelnemen en toch ongevraagd geconfronteerd worden met uw spel gebaseerd op Postcodes. Deze kern wordt zelfs gebagatelliseerd en angstvallig omzeild. U allen begaat daarmee een grote vergissing. Onderstaand betoog, waarin de rechtsgang als een soort uittreksel aan u gepresenteerd wordt, zal hopelijk een en ander duidelijk maken.

De feiten
Vooral de Kanjerprijzen van de Postcodeloterij zorgt voor ernstige beschadiging van de sociale structuur in een straat/wijk/buurt. Daarnaast schendt het ook de privacy van individuen. Om dat duidelijk te maken hieronder een korte schets. Op straatniveau (daar waar de Kanjer daadwerkelijk valt) is die beschadiging enorm. Het is het zogenaamde episch centrum. Hoe ziet dat episch centrum eruit voor en ten tijde van de inslag?
• De bewoners van de straat leven al dagenlang in een ondraaglijke spanning, stapsgewijs opgevoerd door het ‘promotieteam’ van de Postcodeloterij.
• Vijf dagen lang gaat het dagelijkse gespreksonderwerp onder bewoners over niets anders dan het al dan niet hebben van loten in de Postcodeloterij.
• De telefoon staat roodgloeiend (ook bij niet deelnemers). Familie en vrienden willen immers weten of de eigenaar van de winnende (wijk)Postcode ook daadwerkelijk deelnemer is.
• Deelnemers hopen vurig dat de Kanjerprijs in hun straat gaat vallen, terwijl Niet deelnemers stilzwijgend wensen dat die prijs juist niet in hun straat zal vallen. Niet omdat ze het hun buren niet gunnen maar omdat het leed dan niet te overzien lijkt. Er ontstaat een tweedeling in de buurt en in straten.
• Bekende Nederlanders bevolken de straten van de wijk. Schreeuwen door een megafoon, rijden in Porches en loodsen geldwagens door de straten. Ook onder het toeziend oog van de niet-deelnemende medebuurtbewoners verwittigen zij de mensen ervan dat de miljoenen hier toch echt wel in aantocht zijn.
• Het spektakel wordt compleet gemaakt door een inval van journalisten (TV, Radio en schrijvende pers) allen op zoek naar dat ene verhaal dat de situatie nog smeuïger maakt. Wat is er beter dan een ‘ongelukkige’ niet-deelnemer in beeld te kunnen krijgen. De jacht op de onfortuinlijke medeburger is geopend. Ontwijken is slechts mogelijk wanneer men binnenshuis blijft of besluit tijdelijk elders een onderkomen te zoeken.
• Het spel van indoctrinatie doet zijn intrede. Deelnemers worden door het Postcodeloterij team aangepraat superieur te zijn boven de niet-deelnemers. Het zijn immers zij die de goede doelen steunen. Niet deelnemers gaan zich steeds ‘kleiner’ voelen, de ‘Underdog’, persona non grata. Door deze indoctrinatie, gevolgd door de angst om buiten de gemeenschap gestoten te worden, kiezen zij ervoor om te zwijgen en het gebeuren lijdzaam over zich heen te laten komen.
• Het uiteindelijke ‘wijkfeest’ (een feest voor de hele buurt) doet er qua spanning nog een schepje bovenop. Door middel van een soort fruitautomaat wordt om het kwartier de hoogte van de wijkprijs opgevoerd.
• Tussendoor geven bekende Nederlanders een acte de presence. Allen zetten zij zich ook in voor de goede doelen en prijzen de mensen voor hun deelname. Luid en duidelijk wordt er door een bekende Nederlander over de feestende menigte gescandeerd dat het toch wel “fucking kut” moet zijn als je nu geen loten hebt.
• Als finalestuk verschijnen de vier cijfers van de winnende postcode op een groot scherm aan weerszijde van het podium. Een fruitautomaat rolt en onthult langzaam de eerste winnende letter van de postcode. Alle mensen met die eerste winnende letter in hun postcode wordt gevraagd naar voren te gaan. De kudde komt in beweging. De spanning stijgt. De tweede letter begint te rollen…………..om uiteindelijk te stoppen op de winnende postcode.
• Een handjevol mensen vooraan het podium juicht. De overige mensenmassa zwijgt. De feeststemming is abrupt verdwenen en gaat over in een geroezemoes. De eerste mensen druipen gedesillusioneerd af. De balans van vijf dagen topspanning is: Een gemeenschap in Stress, honderden teleurgestelde mensen, een paar honderd opgeluchte, een handjevol emotioneel beschadigde straatbewoners en slechts acht winnaars. Kortom, het resultaat is een gemeenschap welke in ernstige disbalans is gebracht door een loterij.
• De deelnemers van de winnende straat worden op het podium tentoongesteld en nemen hun decorcheques in ontvangst. Om het feest compleet te maken is een team van de postcodeloterij naar Miami gevlogen om een winnende familie aldaar de cheque te overhandigen. Een groot plasmascherm op het podium doet de registratie van deze prijsuitreiking.
• De winnende deelnemers uit de straat krijgen een VIP ontvangst in het plaatselijke café.
• De niet-deelnemers uit de winnende straat vangen elkaar mentaal op. Vol ongeloof over wat hen is overkomen zoeken zij steun bij elkaar. Allen zijn zij in het volle besef dat zij de ‘verliezers’ zijn in een loterij waar zij niet aan deelnamen. Simpelweg omdat u besloot hen hun eigen Postcode als lotnummer toe te wijzen. Spijt is een feit en verdriet voert de boventoon.
• De straat is leeg en verlaten. Door de afwezigheid van de winnaars is de helft van de straat donker en somber. Er is geen feest, noch andere vrolijkheid te bekennen.
• Gelaten wachten de onfortuinlijke niet-deelnemers de terugkomst van hun (winnende) straatbewoners af. Er is nog geen gelegenheid geweest om de felicitaties met de gewonnen prijs aan hen over te brengen. Uiteindelijk dient de gelegenheid zich toch aan. De pijn om het eigen verlies opzij zettend proberen zij, koste wat kost, het feest mee te vieren.
• De volgende dag wacht wederom een harde werkelijkheid. De winnende straat is landelijk bekend. De pers is wederom op zoek naar vermaak. De straat wordt bevolkt door Jan en alleman. Er is weer geen ontkomen aan. Niet deelnemers vormen een vermakelijk doelwit en worden door de schrijvende pers dan ook ‘smakelijk’ gepositioneerd als de ‘verliezers’. Niet alleen de deelnemers moesten hun anonimiteit opgeven, ook de niet-deelnemers zien zich in deze situatie geplaatst.
• Op de derde januari ontvangt de gehele winnende straat dan ook ineens ‘ongewenste post’. Door postcodes als lotnummer te gebruiken is de bron van vermogend Nederland exact te traceren. En hoewel de adressen van de winnaars niet precies zijn vrijgegeven is het natuurlijk wel duidelijk (gezien de gebiedsbepaling van de winnende postcode) in welke straat zij wonen. Het gevolg zijn talloze mailingen die op straatniveau worden verzonden. Aanbiedingen van financiële instellingen, zwembadleveranciers en aanbieders van andere luxe artikelen, zelfs bedelbrieven, vinden hun weg door alle brievenbussen in de Kanjerstraat. Confrontatie met de gemiste prijs wordt een feit en zal nog maanden voortduren. Dit mede door het (begrijpelijke) veranderde bestedingspatroon van de winnaars in de straat.
• Buurtbewoners kunnen elkaar emotioneel gezien nauwelijks bereiken. De winnaar denkt alleen nog vanuit vreugde en probeert zijn schuldgevoel t.o.v. niet-deelnemende straatgenoten buiten zijn systeem te plaatsen. De niet deelnemer wordt geconfronteerd met enorm veel pijn en frustratie. Het besef dat eventuele financiële zorgen voorgoed verdwenen zouden zijn, mits deelgenomen, overheerst bij deze groep. De belevingswereld ligt zover uiteen, dat een soepel samengaan van winnaars en verliezers in de Kanjerstraat welhaast onmogelijk lijkt. De beschadiging van de sociaal-emotionele structuur in de straat, de sociale ontwrichting, is een feit.
• Niet-deelnemers durven dit echter niet openlijk te uiten uit angst ‘verstoten’ te worden uit hun sociale gemeenschap.
Dit is, zoals u het noemt, het ‘buurtfeest’.
Deze puntsgewijze uiteenzetting vormt slechts een schets van de situatie, een aftreksel. Het laat de verborgen schaduwkant zien en daarmee de impact die uw loterijsysteem op mensen heeft. Maar waar het mij vooral om gaat is dat, door het gebruik van postcodes als lotnummer, het groepsgewijs aanwijzen van winnaars, u iedere Nederlander ongevraagd partij laat zijn in uw loterij. Je doet ALTIJD mee in de Postcodeloterij. Hetzij als potentiële winnaar, hetzij als potentiële verliezer. Je kunt hier eenvoudigweg niet aan ontkomen. Niet meedoen en daarmee de kans ontlopen ermee geconfronteerd te worden is gewoonweg niet mogelijk gebleken. Doordat postcodes ook een exacte gebiedsbepaling aangeven weet iedere Nederlander ook gelijk waar (zelfs in welke straat) de prijs is gevallen. Het is dus welhaast onmogelijk, ook voor niet-deelnemers, om anoniem en ongekend te blijven. Zeker ten opzichte van medebuurtbewoners wordt duidelijk wie in de buurt/ straat wel en niet deelnamen. Schending van de privacy is een feit.
Daarnaast zorgt uw spelsysteem ook voor bijna onoverkomelijke tegenstellingen binnen een gemeenschap en dus de aantasting van de persoonlijke levenssfeer. Dit feit is door de rechter ook als zodanig erkend.

Uw verweer
Uw verweer was er vooral op gericht om mijn bezwaren te bagatelliseren: “Wat is er mis met onze loterij? Het is ons een raadsel waarom Mevrouw de Gier zo tegen ons ageert. Het is nog nooit voorgekomen dat een niet-deelnemer ons voor het gerecht daagt. We geven veel aan goede doelen, organiseren leuke buurtfeesten, delen Ben& Jerry’s ijs uit en maken jaarlijks vele mensen blij. Leuker kan toch haast niet?” Ik moet toegeven, dat is allemaal waar…………….vanuit het oogpunt van de deelnemer. Maar hoe ziet dit perspectief eruit vanuit het oogpunt van de niet deelnemer die ongevraagd een lotnummer in zijn maag gesplitst krijgt? Dat is 180 graden anders.

In één van de gerechtelijke stukken (conclusie van antwoord) zegt u ter verweer het volgende(ik citeer hierbij een aantal passages, de cursieve en vet gedrukte tekst is mijn persoonlijke toevoeging):
• Het aardige, de charme van deze prijzen is dat zij door alle deelnemers in een straat of wijk gewonnen worden. Men wint samen. (Men verliest ook samen, er zijn niet alleen winnaars. De rechter oordeelt overigens dat ik aan dat ‘gezamenlijk’ verliezen had kunnen ontkomen door tijdelijk mijn huis te verlaten en elders te verblijven. Ik moet u eerlijk bekennen dat ik er moeite mee heb deze uitspraak serieus te nemen)
• Postcodeloterij begrijpt heel wel dat inwoners die geen lot of loten in de Nationale Postcodeloterij hadden na de bekendmaking van de winnende wijkcode gedachten hadden in de trant van ‘had ik toch maar wel een lot in die loterij genomen’. Postcodeloterij kan de door De Gier gepresenteerde reactie op de bewuste bekendmaking niet anders als buitenproportioneel kwalificeren. (Hiermee erkent Postcodeloterij dat Spijt achteraf bestaat als negatieve bijwerking van het systeem. Ze twijfelt alleen aan de ernst van die impact. Dit waardeoordeel kan echter alleen door het ‘slachtoffer’ getoetst worden. Het is pijnlijk te moeten ervaren dat deze impact niet geloofd en dus als zodanig onderschat wordt. Juist omdat die impact wel degelijk enorm kan zijn)
• De ‘bewuste’ keuze van De Gier om geen lot te kopen impliceert echter dat zij wist dat zou kunnen gebeuren dat een Postcode Kanjerprijs op haar postcode zou kunnen vallen en dat zij dan niet (mede-) winnares van die prijs zou zijn. Welk verwijt kan De Gier Postcodeloterij er nu van maken dat datgene wat zich voor kon doen realiteit werd? N.B. ; Met vorenstaande wil Postcodeloterij niet zeggen dat mensen die onbewust of bijvoorbeeld uit geldgebrek of om welke reden dan ook niet aan haar loterij deelnemen haar wel een verwijt kunnen maken indien een prijs op hun postcode valt. (Uw systeem zou zo moeten zijn dat het geen enkel risico vormt voor niet-deelnemers. Tevens getuigd het feit dat u geen boodschap heeft aan de pijn van hen die niet KUNNEN deelnemen aan uw loterij van totale afwezigheid van sociale betrokkenheid. Het vormt een onbegrijpelijk en schril contrast met de oprichting van de website ‘Buurtlink’ en uw inzet voor de bevordering van de sociale cohesie in buurten en straten.)
• Belangrijkste bouwsteen in het betoog van De Gier is het artikel “Consequences of regret aversion in real life: The case of the Dutch postcode lottery”, geschreven door de Tilburgse wetenschappers Zeelenberg en Pieters. De Tilburgse wetenschappers bevestigen slechts dat relevant veel deelnemers aan de Nationale Postcodeloterij hun inleggeld betalen om te voorkomen dat zij ermee geconfronteerd worden dat hun buren wel en zij niet een prijs in die loterij gewonnen hebben. Dat ‘angst voor spijt achteraf’ het meedoen aan de nationale Postcodeloterij beïnvloedt is overigens ‘een open deur’. Er was geen diepgaand onderzoek voor nodig om dat te constateren. (Met uw stelling dat de feiten uit dit rapport een ‘Open Deur’ is toont u aan dat u zich wel degelijk bewust bent van de schade. Het haalt de inhoudelijke waarde van dit rapport echter niet onderuit.)
• Men weet dat als men niet aan de Nationale Postcodeloterij deelneemt men het risico loopt mee te maken dat de buurman, wel deelnemer aan die loterij, een kapitale prijs wint, terwijl men zelf met lege handen blijft staan. Waarom zou Postcodeloterij daar niet op mogen wijzen? De werkwijze van Postcodeloterij is te vergelijken met die van een verzekeraar die de bewoner van een twee onder één kap villa er op wijst dat zijn buurman wel tegen brand verzekerd is en hij niet. En de vraag stelt: Wat als brand uitbreekt? En er vervolgens op wijst dat de bewoner zonder verzekering toch lelijk met lege handen zou staan. (Deze stelling behoeft een uitgebreid commentaar, welke ik in de volgende paragraaf zal geven)
• Inherent aan de Postcodeloterij is dat niet deelnemers weten dat hun buren prijzen zouden kunnen winnen. Het is niet in strijd met de Reclamecode voor kansspelen de aandacht te vestigen op die bijzondere eigenschap.
• Overigens, het beroep dat De Gier doet op “het leerstuk van de geanticipeerde spijt’ valt logisch niet te combineren met haar bewust, haar weloverwogen niet meedoen aan de nationale Postcodeloterij. Met ‘geanticipeerde spijt’ heeft De Gier met haar niet meedoen rekening gehouden. (Bewust niet deelnemen wordt hier wel erg in het ‘straatje’ van de postcodeloterij gedefinieerd. Een bewuste keuze kan ook gewoon zijn dat de prioriteiten op een ander vlak liggen. U gaat er steeds maar weer vanuit dat iedere Nederlander een risico analyse maakt, zelfs MOET maken. Hierop wil ik dan ook nog zeggen dat het onmogelijk is deze risico’s van te voren goed in te schatten. Zij zullen telkens weer, afhankelijk van iemands persoonlijke situatie, anders zijn. Daarnaast is het werkelijk onmogelijk om te kunnen bepalen welke impact uw prijs, of het missen ervan, heeft op de psyche en op de emotie bij mensen. )
• Zij deed bewust niet mee aan de Nationale Postcode Loterij. Die ruimte en vrijheid had zij uiteraard. Zij moet dan echter ook de consequenties van die ruimte en vrijheid accepteren. (Hoeveel ‘psychische vrijheid’ denkt u de Nederlandse bevolking te ‘mogen’ schenken als aan de Niet-deelname aan uw loterij ALTIJD nadelige consequenties kleven en wat doet u met mensen die zich vooraf niet bewust zijn van deze consequenties? Moeten mensen die onbewust niet meedoen ook die consequenties accepteren?)

Verzekering
Eén punt uit uw conclusie van antwoord behoeft mijns inziens nog een extra toelichting. Het is de vergelijking die u zelf maakt. U vergelijkt hierin de Postcodeloterij met een verzekering, Het exacte citaat is als volgt:

‘Men weet dat als men niet aan de Nationale Postcodeloterij deelneemt men het risico loopt mee te maken dat de buurman, wel deelnemer aan die loterij, een kapitale prijs wint, terwijl men zelf met lege handen blijft staan. Waarom zou Postcodeloterij daar niet op mogen wijzen? De werkwijze van Postcodeloterij is te vergelijken met die van een verzekeraar die de bewoner van een twee onder één kap villa er op wijst dat zijn buurman wel tegen brand verzekerd is en hij niet. En de vraag stelt: Wat als brand uitbreekt? En er vervolgens op wijst dat de bewoner zonder verzekering toch lelijk met lege handen zou staan.’

Kort gezegd zegt u hier dat ik een risico loop tegen hetwelk ik me bij uw organisatie kan verzekeren.
1. Door zelf de vergelijking te maken met een ‘verzekering’ impliceert u dat er ook sprake kan zijn van schade. Er is namelijk geen noodzaak voor mij om een verzekering af te sluiten tegen een gebeurtenis waarbij er geen kans bestaat dat ik schade op zou lopen.
2. U erkent met deze stelling dat ik door het vallen van de kanjerprijs schade heb ondervonden. Ik had mijzelf immers ook kunnen indekken tegen deze schade door bij u een ‘verzekering’ af te sluiten (lees; mijn Postcode activeren door ervoor te betalen, dus deelname)
3. Laten we aannemen dat uw stelling juist, correct en maatschappelijk gangbaar is. Dat ik heb verzuimd mezelf te ‘verzekeren’ tegen de schade die ik kan ondervinden door het vallen van de Postcodekanjer. En hij valt! In verzekeringsland geldt dan dat ik de veroorzaker van de schade hiervoor aansprakelijk kan stellen. U bent de veroorzaker van die schade. Niet alleen bepaald u OF er schade zal zijn, maar zelfs de IMPACT VAN DE SCHADE wordt door u bepaald. Het is namelijk een verschil of een niet-deelnemer een Ben&Jerry’s ijsje of miljoenen euro’s misloopt. Het is zeg maar het verschil tussen een te blussen prullenbak brandje en het zien opgaan van je huis in vlammen terwijl men onverzekerd is.
4. Als laatste; Een verzekeraar die besluit zelf een risico te creëren, dit risico met vaste regelmaat ‘loslaat’ op een gehele bevolking en vervolgens zijn ‘potentiële’ slachtoffers (heel Nederland) benaderd om zichzelf bij diezelfde partij hiertegen te verzekeren zou onmiddellijk geroyeerd worden als assuradeur.
Een man uit Den Haag verwoordde het heel mooi in zijn brief welke hij schreef aan mij: “Ik beschouw de Postcodeloterij als een verkapte vorm van verzekeren……………….mijn brandverzekering is goedkoper dan deelname aan de Postcodeloterij.”

Het Vonnis
De inhoud van het vonnis luidde kort gezegd als volgt;
1. ‘Mevrouw de Gier is bestand gebleken tegen ‘angstmarketing’. Klaarblijkelijk was zij, voorafgaand aan het vallen van de prijs op haar postcode wel bestand tegen deze angst. Dan moet je achteraf niet gaan ‘piepen’ omdat er ‘gevoelens van’ spijt zijn.
2. Aan De Gier kan worden toegegeven dat door de Loterij een tegenstelling wordt gecreëerd binnen de gemeenschap. Dit effect wordt versterkt door het mediaspektakel dat door de postcodeloterij wordt opgetuigd (ofwel aangemoedigd). Op eenvoudige wijze had De Gier zich aan dit tijdelijke spektakel kunnen onttrekken door er op het moment bijvoorbeeld voor te kiezen om elders te vertoeven dan in haar woning.
3. Het gebruik van Postcodes is niet onrechtmatig omdat deze (anders dan het aanduiden van een geografische begrenzing) geen onderdeel uitmaakt van de persoonlijke levenssfeer.
4. Overlast van derden; mailings, reacties van buurtgenoten en winnaars, bestedingspatroon deelnemers en/of gedrag van dorpsgenoten kan Postcodeloterij niet worden toegerekend. (De significante inbreuk, gedaan door de Pers, doordat men op Postcode loot en de exacte locatie daardoor bekend is, wordt in het vonnis niet vernoemd.)
5. De Gier wordt in het ongelijk gesteld en veroordeelt in het betalen van de proceskosten.

Het komt erop neer dat de rechter zegt dat ik loten had moeten kopen of anders mijn huis had moeten verlaten tijdens het uitreiken van de kanjerprijs. Zo had ik aan het geheel kunnen ontkomen. Of meedoen, of vluchten. Er schijnt dus echt geen andere oplossing te zijn. Ik vind het werkelijk te bizar voor woorden dat een dergelijke uitspraak überhaupt mogelijk is in Nederland.

Merkwaardig vind ik het feit dat deze door u geopperde vergelijking met de verzekering nergens in het vonnis vernoemd wordt. Zo wordt ook de volgende belangrijke vraagstelling door de rechter (plus uw antwoord) gedaan in het Hoger Beroep, helaas niet vernoemd. Daarom doe ik het hier maar.

Rechter aan Postcodeloterij: ”Heeft u, of de Nederlandse Regering, voorafgaand aan de vergunningverlening, ooit onderzoek gedaan naar de effecten van uw loterij op gemeenschappen en individuen?”
Antwoord Postcodeloterij: “Nee, dat is nooit een discussie geweest.”

Er staat mij bij dat ieder bedrijf in Nederland de plicht heeft zich ervan te verwittigen dat zijn/haar producten geen schadelijke effecten hebben voor de gemeenschap. Voldoen de producten en/ of diensten niet aan de eisen, dan worden ze verboden of moeten ze worden aangepast. Dat is in het verleden al vaker gebeurd en deze ‘regeling’ zou mijns inziens ook op uw systeem moeten worden toegepast.

Kansspelbeleid
Ik heb me regelmatig afgevraagd, de feiten in ogenschouw nemend, hoe het in godsnaam mogelijk is dat ik deze rechtszaak op alle punten verloor. Het antwoord vind ik, denk ik, in de Oratie genaamd “God dobbelt niet, realiteiten en mythen van kansspelregulering” (2004)van Hoogleraar Nick Huls. Hij verhaalt in deze oratie over het feit dat onze Nederlandse regering geen objectief kansspelbeleid kan voeren:
Enkele letterlijke citaten hieruit:
• Morele opvattingen over verwijtbaar handelen zijn in de geïndustrialiseerde westerse wereld naar de achtergrond gedrongen door rationele calculaties op basis van inschatting van kansen en risico (Ewald).
• De goede doelen appelleren aan ons schuldgevoel. Als je wilt opzeggen als deelnemer aan de postcodeloterij, krijg je een brief van Boudewijn Poelman met de mededeling 'Jammer. Want voor de goede doelen is uw deelname een onmisbare hulp bij hun werk voor een betere wereld'.
• Van oudsher zijn loterijen populaire middelen in de handen van politieke leiders om in korte tijd veel geld te verzamelen
• Poelman, die begonnen is als fondsenwerver bij de NOVIB, betoonde zich een bekwaam moreel entrepreneur: het koppelen van de goklust aan het slechte geweten van mensen in rijke samenlevingen
• De overheidsbetrokkenheid bij de kansspelen is zeer gefragmenteerd, en vormt een schoolvoorbeeld van de verkokerde overheid. Het departement van Financiën is geïnteresseerd in de belastingopbrengst en is – op afstand – verantwoordelijkheid voor de Staatsloterij. EZ ziet het Casino als een manier om Nederland aantrekkelijk te maken als vakantieland. Justitie is verantwoordelijk voor de handhaving en de vergunningverlening. Landbouw is betrokken als zaakwaarnemer voor de paardenlotto. BZK is verantwoordelijk voor de openbare orde aspecten. Het departement van Volksgezondheid welzijn en sport is politiek verantwoordelijk voor de sport. Het departement wil zeker stellen dat de sportwereld haar inkomsten via de toto en lotto behoudt, en zich niet tot de overheid wendt met het verzoek om subsidie. Maar met de volksgezondheidspet op is dit ministerie verantwoordelijk voor het gokverslavingbeleid. VWS heeft dus zowel belang bij de groei als bij het beperkt blijven van het gokken. De overheid die hier probeert te reguleren is van oudsher verdeeld.
• Om subsidieclaims af te houden, zetten de ambtenaren alles op alles om de status quo te handhaven. (Rosenthal, buropolitisme).
• De rechter is de grensbewaker van de WOK.
• Met name de power elite uit de goede doelen sector heeft stevig gelobbied om de liberalisering tegen te houden.
• Ook de bestaande weerstanden tegen gokken worden in een rap tempo opgeruimd door uitgekiende en agressieve reclame -strategieën van de aanbieders.
• Het Europese Hof neemt geen genoegen meer met goede bedoelingen, de motieven om de goklust te beteugelen en fraude te bestrijden moeten echte motieven zijn. Er moet een noodzaak zijn om maatschappelijke problemen te voorkomen (…………………………………) Juist omdat de overheid in zo grote mate profiteert van de opbrengsten van deze ‘kwalijke activiteit’ hangt ook om de WOK deze schijn van heiligheid(……………………………)
• Er is een hele nauwe band ontstaan tussen de begunstigde goede doelen en de overheid. Uit angst voor subsidieclaims stelde de overheid de goede doelen steeds meer gokruimte ter beschikking in de vorm van hogere prijzen, meer trekkingen en nieuwe acties. Vanuit het perspectief van de overheid zijn de inkomsten uit de gokbranche een ‘painless tax’’. Door te gokken (……………….) dragen burgers vrijwillig bij aan het financieren van een publieke taak. Zo leuk kan de belastingdienst het niet maken. De keerzijde is wel dat het veld de overheid in een houdgreep heeft, iets wat in de politieke reguleringstheorie bekend staat als capture. (Ogus, 57 - 58)
• Er gaapt een grote kloof tussen de papieren wereld van het recht en de sociale werkelijkheid (…………………………………………………………….)
• De bestaande vergunninghouders hebben de overheid zo sterk in hun greep dat het ontmoedigingsbeleid ongeloofwaardig is. (………………………………)
• Ik vind dat de overheid een in moreel opzicht een niet te rechtvaardigen dubbelspel speelt: zij bedrijft het kwaad dat zij zegt te bestrijden.

Nalatigheid van de Overheid
Met de regelmaat van de klok worden er rechtszaken tegen uw organisatie aangespannen. Deze rechtszaken lopen uiteen van niet-betalende deelnemers of zichzelf als onterecht benadeeld voelende deelnemers die alsnog een prijs opeisen tot het ageren tegen uw agressieve reclamebeleid. In 2006 schaarde ik me in dat rijtje doordat u, door middel van uw spelsysteem, mij (als niet-deelnemer) en mijn omgeving behoorlijk had weten te beschadigen.

In 2001 zag het rapport van Marcel Zeelenberg en Rick Pieters het levenslicht. Zoals u het zo mooi verwoord toont het rapport ‘slechts’ aan dat relevant veel deelnemers aan de Postcodeloterij hun loten betalen uit angst om anders ‘met lege handen te staan’. Tevens laat het onderzoek zien met welke frustratie mensen ‘denken’ geconfronteerd te zullen worden wanneer een prijs van de Postcodeloterij daadwerkelijk aan hun deur voorbij zou gaan.

Er volgden geen Kamervragen, doofpotbeleid?

In 2004 verscheen de Oratie van Nick Huls. Nota bene in opdracht van de regering deed hij, als onderdeel van een commissie, onderzoek naar herstructurering van de kansspelregulering. Hij pleitte hierin voor het liberaliseren van de kansspelen. Hierbij zou de overheid, als belanghebbende, een stap terug moeten doen. Daardoor zouden zij hun taak als toezichthouder pas echt geloofwaardig kunnen uitoefenen.

Er volgden geen Kamervragen, zijn aanbevelingen tot liberalisering van het kansspelbeleid en daarmee het loskoppelen van de belangen van de overheid in de loterijen, werd terzijde geschoven.

Zoals Nick Huls schreef heeft de huidige kansspelmarkt de overheid in een houdgreep. Dat zij geen kant op schijnen te kunnen blijkt wel uit het feit dat er, met betrekking tot bovenstaande voorvallen, nimmer Kamervragen zijn gesteld.

Ik verwijt de overheid dan ook ernstige nalatigheid inzake het toezicht op, en het begrenzen van uw organisatie; “De Postcodeloterij”.

Grenzen
In de loop van de jaren bent u stukje bij beetje grenzen overgegaan. Het begon als een ‘onschuldige’ loterij, die zich de Postcodes toe mocht eigen als lotnummers.

Onze Nederlandse regering heeft u steeds iets meer vrijheid gegeven om uw “assurantiebedrijf” op een steeds agressievere manier onder de aandacht van het Nederlandse volk te brengen. Het gevolg hiervan is dat, wie heeft verzuimd te luisteren naar uw waarschuwing, zelf verantwoordelijk wordt gehouden voor een schade die uzelf (als verzekeraar) aanbrengt. De omgekeerde wereld.

Het begon met (schijnbaar) onschuldige straatprijzen (een deelnemer won de hoofdprijs en de overige deelnemers in diezelfde straat wonnen een troostprijsje). De effecten voor uw bedrijf waren zeer positief. Steeds meer mensen besloten zich te verzekeren, want …..stel je voor dat! U zag kans, gesteund door de overheid, het prijzenpakket uit te breiden met de spectaculaire kanjerprijzen. De kanjerprijs kenmerkt zich doordat een hele straat als hoofdprijswinnaar wordt uitgeroepen. Tientallen miljoenen worden er neergegooid, te verdelen (naar ratio van aantal loten en duur van deelname) onder de in de straat wonende deelnemers. De gemiddelde te winnen prijs per deelnemer ( en dus ook de te ‘missen’ prijs bij niet-deelnemers) overstijgt zo al gauw een miljoen euro. Meer en meer mensen voelden zich genoodzaakt de verzekering bij uw bedrijf af te sluiten. Het feit dat u met het inleggeld enorm veel voor de goede doelen doet gaf deze groep vervolgens toch een goed gevoel.

Inherent aan de Kanjerprijs (het verdelen van tientallen miljoenen onder deelnemers in 1 straat) is dat niet-deelnemers een belangrijke partij worden. Zij zijn namelijk in staat, door hun niet-deelname, de hoogte van de prijs voor de deelnemers positief te beïnvloeden. Ieder Niet-deelnemer subsidieert namelijk door juist NIET deel te nemen, de hoogte van de prijs voor hun deelnemende buurt en straatgenoten. Het is toch bijna onmogelijk dat een dergelijk systeem mag bestaan in Nederland? Hoe ver mag je mensen, die zich ver weg willen houden van een loterij, bij een loterij betrekken? Hier wordt wel degelijk een ethische en morele grens overschreden.

Postcodes
Ook het feit dat u postcodes mag gebruiken als lotnummer is voor mij een raadsel. In het kaderconvenant inzake Postcodes, gesloten tussen het Ministerie van VROM, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en TNT post staat het volgende te lezen:
• Artikel 13.3: Het staat de centrale en decentrale overheid vrij om met in achtneming van en overeenkomstig hetgeen daaromtrent bij wet is bepaald aan derden Adressen te verstrekken inclusief de door TNT Post op grond van het Nader Convenant verstrekte Postcodes, met dien verstande dat de Postcodes noch door de centrale en decentrale overheid noch door derden voor commerciële doeleinden mogen worden verstrekt dan wel gebruikt

Effecten
We kunnen, gezien bovenstaand betoog, wel degelijk spreken over de schadelijke effecten van uw loterij op gemeenschappen en individuen. Daarnaast wordt door zowel overheid als uzelf met man en macht getracht om ook maar enige misstand over uw spelsysteem onder de tafel te houden. Hoe schadelijk zijn de effecten van uw spelsysteem dan?

Russische Roulette
Het antwoord op bovenstaande vraag is niet eenduidig te beantwoorden. Afhankelijk van de persoonlijke situatie van de betrokkenen (met name in financieel, sociaal en maatschappelijk opzicht) heeft het vallen van een kanjerprijs in meer of mindere mate invloed op de psyche van de niet-deelnemer. In het meest gunstige geval treft het ‘lot’ een niet deelnemer die het allemaal koud laat, er zelf toch al warmpjes bij zit. In zeer ernstige, uitzichtloze situaties, waarbij de niet-deelnemer zelfs geen mogelijkheid had aan uw spel deel te nemen, kunnen de gevolgen niet te overzien zijn.

In dit verband is het boek onder de titel ‘Losers’ van auteur Machteld Bouma een aanrader om te lezen. En alhoewel de auteur (onwetend als ook zij is) zelf denkt dat ze een hilarisch boek heeft geschreven, kan ik u als ervaringsdeskundige laten weten dat het door haar geschetste drama in de toekomst wel eens een waarheid zou kunnen worden. In dat opzicht speelt u dus een Russische roulette.

Maatschappelijke ontwrichting
In ieder geval staat vast dat iedere Kanjer een maatschappelijke, sociale ontwrichting op straatniveau (als ook op buurtniveau) als bijverschijnsel kent. Dit wordt ook door de rechter als zodanig erkend. Deze ontwrichten is ook vaak de oorzaak van individuele gezondheidsklachten van betrokken bewoners.

Gezondheidsklachten die het gevolg zijn chronische stress (als gevolg van een daling in status), zo stelt Dr. M. Marmot in een wetenschappelijk schrift. Mensen zoeken namelijk altijd hun eigen woonomgeving uit. Deze woonomgeving sluit aan bij hun sociale status. Mensen voelen zich het beste thuis onder gelijkgezinden die, globaal gezien, tot dezelfde sociale klasse behoren. Uw spelsysteem zorgt ervoor dat plotsklaps grote delen van een straat tot een andere sociale klasse gaan behoren. Dit zorgt voor disbalans en verwijdering tussen bewoners. Een soms niet te overbruggen barrière. De sociale structuur in een straat is voorgoed verwoest en zal, in het gunstigste geval en slechts op heel lange termijn en met uiterste inspanning van alle betrokkenen, herstelt kunnen worden. In dit opzicht zijn er ook praktijkvoorbeelden bekend van straten die compleet uit elkaar vallen na het vallen van de kanjer. Ook een artikel in de Panorama (vorig jaar) liet ondubbelzinnig zien dat de effecten van uw systeem een desastreuze werking kunnen hebben op de psyche van niet-deelnemende individuen.

Zwijgen
Velen hebben zich afgevraagd waarom ik dan als enige zo luid en duidelijk hierover spreek. Als het zo erg is dan staan er toch meer mensen op? Niet dus. Mensen (verliezers) schamen zich. Bovendien vergt het vaak al teveel energie om persoonlijk uit het door u gecreëerde dal op te krabbelen dat er geen ‘ruimte’ overblijft zich uit te spreken. Niemand uit graag openlijk dat het winnen van een prijs door de buren hem/haar persoonlijk zwaar valt. Dat is ook niet de gemakkelijkste weg. Zwijgen is veiliger dan de hele buurt over jou heen te zien tuimelen omdat je vraagtekens stelt bij hetgeen jou is overkomen (omdat je niet deelnam…..logisch toch?) en wat tegelijkertijd anderen zoveel voorspoed heeft gebracht. Veel medeslachtoffers van uw loterij zijn bang om buiten hun gemeenschap gesloten te worden wanneer ze hun bezwaren zouden uiten. Bang om als jaloers en afgunstig bestempeld te worden. We willen allemaal tot de roedel mensen behoren, geaccepteerd worden, dan pas voelen we ons veilig. Wie niet aan maatschappelijk gestelde eisen voldoet wordt dan meestal ook gelijk veroordeeld, aan de schandpaal genageld en als outcast en ‘gestoord’ bestempeld.

Een tweede reden van het zwijgen schuilt hem in het feit dat de gebeurtenis soms als zo traumatisch wordt ervaren dat men de ervaring dan het liefste heel diep wegstopt. Struisvogelpolitiek. Wat je niet ziet en voelt, dat bestaat ook niet. Het is voor veel slachtoffers vaak de enige manier om normaal te kunnen functioneren. Net doen of het nooit gebeurd is. Het openreten van de wonden is, zeker het eerste jaar na het voorval, te pijnlijk.

Angst
In het voorgaande hebben we het nog uitsluitend gehad over de directe slachtoffers van uw loterijsysteem. De betrokkenen bij het vallen van de Kanjerprijs. Relatief gezien is deze groep erg klein. Het mag geen reden zijn, maar het kan een motief voor u zijn, ze daarom te verwaarlozen.

Toch bevinden zich onder alle gedupeerden ook miljoenen mensen die nog nooit de ervaring van het vallen van een Kanjerprijs hebben ‘mogen’ meemaken maar zich wel maandelijks het ‘slachtoffer’ voelen van uw loterij. Het zijn de mensen die, uit angst en tegen hun wil in, maandelijks hun bijdrage aan uw loterij betalen. Zich tegen schade verzekeren dus. Regelmatig komt het voor dat deze mensen van hun laatste geld de inleg bij elkaar sprokkelen.
Ooit ontving ik een brief waarin een vrouw vertelde dat ze niet in staat was 1x per jaar met haar kinderen een leuk uitstapje te doen, alleen vanwege het feit dat ze de jaarlijkse bijdrage aan de Postcodeloterij niet op durfde zeggen. Ook de wetenschap dat duizenden mensen, vanwege schuldhulpverlening, maandelijks (maar met name rond de kanjeruitreiking) in angst leven omdat zij gewoonweg niet deel KUNNEN en MOGEN nemen aan uw loterij is voor mij onaanvaardbaar. Mensen die afhankelijk zijn van de voedselbank. De onderkant van onze samenleving die in het nauw gedreven wordt. Het steunen van de goede doelen kan nooit deze misstand rechtvaardigen.

Verder leert onderzoek ons dat juist mensen die in een sociaal en financieel kansarme positie verkeren het meeste ‘angst’ ervaren over uw spelsysteem. Uzelf zegt in een interview ( 19-12-2007, www.managementscope.nl) hierover het volgende:
"De deelnemers vormen een dwarsdoorsnede van de bevolking, met een lichte oververtegenwoordiging van ouderen en groepen die in marketingjargon C1 en C2 heten, de lagere middenklasse.

Het blijkt dus wel dat u zelf ook wel weet dat u deze groep, met uw angstmarketing, op de zwakke punten aanspreekt waardoor deelname voor hen haast onvermijdelijk wordt.
Verder blijkt uit ditzelfde interview duidelijk dat de marketeer in u voorzag dat het gebruik van Postcodes een wel zeer dwingende stok over de Nederlanders heen zou halen:

Quote:
“Ik weet nog dat ik 's nachts wakker schrok en dacht: postcodes, dat is het! De grote kracht van postcodes is dat je niet alleen individuele prijzen hebt, maar ook straat- en wijkprijzen. Ik geloofde erin, maar niet iedereen om me heen was even enthousiast. Het grootste bezwaar was dat de winnaars niet meer anoniem zouden zijn. Toen kwam de eigenwijze marketeer in me boven. Ik dacht: dat is mooi, want dan hebben we iets dat een ander niet heeft. We kunnen een winnaar niet beschermen, dus moeten we daar ons voordeel van maken. Van meet af aan gooien we alle winnaars in de publiciteit, tenzij ze niet willen. Daar hebben we veel kritiek op gekregen, maar inmiddels doen andere partijen het ook."

Om nog maar niet te spreken over de niet-deelnemers in datzelfde postcodegebied die u hiermee dus ook uit hun beschermzone haalt, zelfs willens en wetens uit de anonimiteit haalt! Waar zijn hun rechten gebleven?

Eenzaam
Dat ik niet alleen sta in mijn gedachtegang getuige de vele adhesiebetuigingen die ik, persoonlijk dan wel via internet of via mijn advocate, heb mogen ontvangen. Het overgrote deel ervan komt, en dat zal u niet verbazen, van mensen die een aversie hebben tegen uw loterij en toch hun loten, uit angst, niet durven opzeggen. Al deze steun heeft mij dan ook erg gesterkt gedurende mijn gerechtelijke strijd.

Verantwoordelijkheid
Meneer Poelmann, ik wil u (en alle andere mede verantwoordelijken) via deze brief nogmaals bewust maken van de negatieve effecten van de Postcodeloterij en u hiervoor verantwoordelijk houden. U kunt uw ogen hiervoor nu niet meer sluiten. Simpelweg omdat u het nu weet en omdat het uw Postcodeloterij is die iedere Nederlander, als betrokkenen, meesleurt in uw loterij op postcodes. Uw loterij laat er nooit een misverstand over bestaan of je, al dan niet, een prijs wint of ‘verliest’. Daarom kan het leed van alle Nederlanders, ten gevolge van het door u in het leven geroepen loterijsysteem, u moreel gezien, worden toegerekend.

Tijdelijk heb ik die verantwoordelijkheid mede gedragen. Mijn motto was: Wie zwijgt stemt toe. Door mijn stem te laten horen heb ik u en de rest van Nederland laten weten dat ik niet toestem. Meer dan deze verantwoordelijkheid ligt er dan ook niet bij mij. Door het voeren van de rechtszaak ben ik hierin tot het uiterste gegaan.

Een tweede verantwoordelijkheid die ik neem is de weigering om deel te nemen aan uw loterij. In tegenstelling tot 3 jaar geleden mag u nu van mij aannemen dat ik een degelijke risico analyse heb gemaakt. Ik erken de gevaren die schuilen in de weigering om mij niet te verzekeren tegen deze schade terdege en ik ben er niet gelukkig mee. Ik realiseer me echter ook dat ik juist door aan uw loterij deel te nemen ik dit ‘foute’ systeem mede in stand houd. Tevens zou ik door mijn deelname ook mede schuldig zijn aan de beschadigingen van individuen en gemeenschappen. Dat is voor mij onacceptabel.

Het is nu tijd geworden voor mij om de verdere verantwoordelijkheid los te laten. Terug te geven aan degenen die werkelijk het verschil (hadden) kunnen maken. Die verantwoordelijken zijn: Uzelf als initiator en directeur plus de Nederlandse regering als vergunning verlener. Sinds ik deze rechtszaak heb gevoerd komt daar een derde partij bij: De Rechterlijke macht.

Verliezen
Ik had natuurlijk nog in cassatie kunnen gaan tegen het vonnis (in hoger beroep). Het zal u niet verbazen als ik u zeg dat de financiële middelen hiervoor ontbreken. In eerste instantie voelde ik hierover een soort machteloosheid. Voortschrijdend inzicht brengt mij echter op een heel ander spoor.

Stel; Ik had de rechtszaak door kunnen zetten en uiteindelijk won ik deze. U zou mij dat persoonlijk, jaar in jaar uit, hebben aangerekend. U zou niet hebben nagelaten mij de schuld van de (eventuele) achteruitgang van de Postcodeloterij nadrukkelijk in de schoenen te schuiven. Ik zou de schuldige zijn geweest die mensen hun ‘leuke’ spel zou hebben afgepakt, de oorzaak was van het benadelen van de ‘goede doelen’. Al zou ik de rechtszaak hebben gewonnen…………uiteindelijk zou ik mentaal verliezen.

Bovendien zou deze situatie het voor uzelf erg makkelijk hebben gemaakt. Weliswaar had u een systeemaanpassing moeten doen maar vanaf dat moment trof u geen blaam, maar mij. (En dat terwijl er nog niets ‘ernstigs’ gebeurd zou zijn).

Het niet kunnen doorgaan met deze rechtszaak vormt, gezien bovenstaand geschetst scenario, mijn persoonlijke bescherming. Daar kan ik vrede mee hebben.

Omkeren
Meneer Poelmann, op dit moment bent u de enige (tezamen met de minister van justitie) die uw loterijsysteem kan wijzigen. Met het oog op het nieuwe jaar en de vele kansen en mogelijkheden die daarin verscholen liggen, wil ik u dan ook het volgende verzoeken.

Probeert u zich eens te verplaatsen in de grote bevolkingsgroepen die maandelijks ieder dubbeltje om moeten draaien. Velen doen uit angst wel mee. Onder deze mensen zijn er ook velen die wel mee zouden willen doen aan uw loterij, maar dat gewoonweg financieel niet kunnen. Heb erbarmen met deze groep, breng hen niet nog verder in problemen door het loslaten van uw schadelijke loterij op deze mensen. De gevolgen zouden wel eens niet te overzien kunnen zijn.

Heb ook respect voor hen die niet willen (of mogen) deelnemen aan De Postcodeloterij. Heb ook eerbied voor deze keuzes waarvan ieder mens het recht heeft deze uit vrije wil (niet opgelegd door angst) te maken.

Keer de zaken om, wijzig het systeem, nu het nog niet te laat is.

Kracht en sterkte toegewenst!
Op 1 januari 2009 zal het weer zover zijn. De nieuwe kanjertruck is alweer in aantocht. Iedere Nederlander heeft uw reclame-uiting mogen bewonderen. Het was indrukwekkend om te zien hoe de bekende Nederlanders (de ambassadeurs), getransformeerd in duistere maffia figuren, bezit namen van onze beeldbuis. Vergezeld van de tekst op de radiocommercial: “Bellen we straks bij u aan?” zal velen weer de schrik op het lijf gejaagd hebben. Uw nieuwe marketingman heeft de uit te stralen boodschap goed begrepen.

Vanavond, wanneer deze brief af zal zijn, maakt u bekend in welke nieuwe wijk de volgende Kanjer gaat vallen. Ik wil de aanstaande Kanjerwijk en straat op voorhand veel sterkte wensen met het bijeenschrapen van de door u veroorzaakte puinhopen. En tegen ieder individu die zich als slachtoffer in deze straat/wijk bevindt zou ik mijn medeleven willen betuigen. Ik leef enorm met hen mee, omdat ik zo kan invoelen wat het betekent om (op de eerste dag van wat een geweldig nieuw jaar had moeten worden)‘met lege handen te moeten staan’ en je buurt in een niet te herkennen wanorde aantreft.

De Postcodeloterij is een systeem dat gebaseerd is op angst en daar haar succes aan ontleent. Een systeem dat is gebaseerd op deze angst kan en mag in mijn ogen geen stevig fundament hebben. Vroeg of laat worden mensen zich collectief bewust van de massale manipulatie of komen de negatieve effecten van uw loterij schokkend duidelijk aan het licht.

Vooralsnog ben ik dankbaar dat ik de kracht heb gehad om bij te dragen aan deze bewustwording en daarin bijgestaan mocht worden door een advocate die zich ook mede het lot van al deze slachtoffers heeft aangetrokken. De enige hoop die ik heb is dat het niet voor niets zal zijn geweest. Dat meer en ernstiger leed hierdoor is voorkomen. De toekomst zal dat moeten uitwijzen.

Ik wens u ook de kracht toe om de moed te vinden het systeem te veranderen. Want alhoewel ik, en vele Nederlanders met mij, enorm veel respect hebben voor al hetgeen u doet voor de Goede Doelen. De gehanteerde methode hiervoor is niet te rechtvaardigen, op geen enkele manier. Ik hoop dat u een manier kunt bedenken om een succesvolle loterij te hebben, daarmee de goede doelen te steunen en toch met respect en eerbied om weet te gaan met de gevoelens van uw medemensen en zo hun sociale levensstructuur in ere houdt. Het spreekwoord luidt niet voor niets: ”Beter ten halve gekeerd, dan ten hele gedwaald.”

Voor nu zit mijn taak erop. Ik kan een fase in mijn leven af gaan sluiten die ik werkelijk nooit zal vergeten. Ik wens u, en iedereen die u liefheeft, alle goeds voor een liefdevol en respectvol 2009.
Met vriendelijke groet,

Helene de Gier

85 opmerkingen:

Anoniem zei

Ook hier een gedupeerde al lid vanaf het begin bang om de prijs mis te lopen :-( en straks nog een groter probleem ik ga verhuizen het oude lotnr houden of het nw nee straks valt die daar dan 2 loten ? pffffff wilde dat het veranderde dan kap ik er gelijk mee al lid vanaf het begin en wat heb ik gewonnen een paar keer 5 euro :-(

jelle zei

Die postcodeloterij is echt iets walgelijks. Heb het met de kanjer van 1 jan 2009 zelf mogen ervaren, als ‘niet deelnemer’. Toevallig had ik het er een aantal weken geleden met vrienden nog over en ik zei: je speelt toch niet mee, kun je ook niet winnen. Die De Gier is gewoon een slechte verliezer". Totdat vorige week mijn maag drie keer omdraaide toen ik op het fruitautomaat één voor één een deel van mijn postcode op RTL boulevard zag verschijnen. GELUKKIG was het laatste cijfer anders. Op dat moment werd er een emotie losgemaakt waarvan ik nog niet wist dat deze in mijzelf bestond. Ik dacht bij mezelf, als het nou wel je postcode is, kan je alleen nog maar hopen dat jouw letters er niet bijgedraaid worden. Tot 1 jan zit je ieder geval in de stress (wat nog werd bevestigd door een interview met een dame op TV). Als dan ook je letters op het fruitautomaat verschijnen, zak je helemaal door de grond.
Ik ben zelf bij het *kuch* buurtfeest geweest waar Gaston geregeld iets zei in de trant van:”heeft u loten mevrouw? Nee? Stom hé, nou worden al u buren miljonair en u niet’. De postcodeloterij kent naast winnaars geen ‘niet-winnaars’, maar verliezers. Helaas is het een gevoel die alleen mensen die het bij lijve meegemaakt hebben kunnen ervaren. Als die rechter in het winnende postcodegebied had gewoond en geen loten had gehad, had hij onmiddellijk de postcodeloterij verboden.
Helaas heb ik door deze gebeurtenis zelf een verzekering af moeten sluiten. ‘Het huis van mijn buren is afgebrand’ dit mag mij nooit overkomen;

Anoniem zei

denk je dat iemand dit lange huil verhaal gaat lezen?!?

Anoniem zei

De postcodeloterij is gewoon een verzekering tegen teleurstelling

Anoniem zei

Wat bent u toch zielig. De Postcodeloterij is een loterij als alle anderen. Heb je geen lot, dan maak je geen kans op de prijs. Zo simpel is dat. Dat mensen het klote vinden dat ze misgrijpen op de prijs, is logisch en kan iedereen begrijpen. Maar dat is dan pech. Ikzelf doe met geen enkele loterij mee, dus zou ik me nu ook bezwaard moeten voelen dat een vriend van me een flinke som geld heeft gewonnen bij de Oudejaarsloterij? We hebben het lot uberhaupt zelfs samen gekocht! Als ik dus in plaats van hem dat lot gekocht had, was ik nu een stuk rijker. Vervelend voor mij dat het niet zo is, maar ben blij dat er iemand anders nu heel gelukkig is met dat geld. Eigenlijk vind ik dat u niet zo moet zeuren!

Anoniem zei

Mevrouw de Gier, ik geef u groot gelijk. Ik vind het dan ook ongelooflijk dat er vanuit Nederland zo weinig steun is voor uw zaak, terwijl ik zeker weet dat heel veel mensen, net als ik, zich 'gedwongen' voelen mee te spelen omdat het risico op teleurstelling ('schade') in mijn optiek ondragelijk is. Buiten dat heb ik hetzelfde probleem als mc pijl, ik ben niet zo lang geleden verhuist en betrap mezelf op de angst dat de prijs wel eens in mijn oude straat zou kunnen vallen.

Al met al vind ik de hele loterij gebaseerd op psychische manipulaties. Ik zou het liefst niet meespelen, het geld kan ik goed voor andere doeleinden gebruiken, de angst zorgt er echter voor dat ik de loterij niet op durf te zeggen.
Al met al is de postcodeloterij een walgelijke loterij en ik hoop van harte dat u de strijd niet opgeeft. Succes moet er komen in deze, het is onbegrijpelijk dat er niks aan gedaan wordt!

Met vriendelijke groet,

Dominiek Hilvrink

Anoniem zei

Tja, ik kan het slechts met de rechter eens zijn. Je doet er aan mee, en wint, of je doet niet mee, en wint niet. Simple as that. Ik doe ook niet mee, en ik ben me er ter dege van bewust dat ik niet win mocht de supermegahyperkanjer op mijn postcode vallen. Jammer dan, had ik maar mee moeten doen. Misschien moet mevrouw De Gier eens langs een psycholoog om zichzelf te laten checken, het lijkt me namelijk niet dat dit een gezonde reactie is.

Carnesir zei

Ik begrijp uw gevoelens wel, echter ik ben het eens met de rechter. Dat u niet meespeelt is uw goed recht, maar vervolgens klagen dat anderen een prijs winnen is een beetje jammer.

Dat risico is er nu eenmaal als men niet meedoet aan een loterij. Meedoen is, evenals niet meedoen, een keuze. Kiest u voor het laatste, dan weet u dat er een risico is dat uw buren miljonair worden.

Ik speel zelf niet mee in wat voor loterij dan ook. De kans iets te winnen is gewoonweg te klein. Maar ik zal dan ook niet gaan klagen over de loterij omdat ik niks win. Dit is namelijk het risico van het feit dat u niet meespeelt. Ergo, uw eigen schuld.

Anoniem zei

Ik vind dit een heel goed onderwerp, en ook heel goed verwoord! ik ben het dan ook helemaal met je eens! Het opzwepen van hele straten is een walgelijk iets, en zou verboden moeten worden! Ook het constant omdraaien van de feiten heb je goed verwoord, jammer dat de rechter daar niet mee gedaan heeft.
Ik ben geen lid van de loterij, en zal dat ook zeker niet worden, helemaal niet na dat ik dit gelezen heb!

Anoniem zei

Dit was meer een open-boek, dan open-brief mevrouw De Gier. Kijk, ik begrijp uw standpunten, en toch ook weer niet. Aan de ene kant kan ik me helemaal voorstellen dat dit een mens keihard door elkaar schudt. Toch denk ik dat elk mens ook in staat is of zou moeten zijn om zelfs dit soort grote impact-zaken te kunnen relativeren. Het klinkt stom, maar het is uiteindelijk toch alleen maar geld, niet?

Ik denk dat de verantwoordelijkheid van de PostcodeLoterij ophoudt bij het met een respectvolle manier presenteren van de prijs. Dat 'stom he' etc. is ook naar mijn mening niet nodig om de boel spannend of het winnen aantrekkelijker te maken. Verder blijft het gewoon een kansspel en zoals bij elk kansspel zullen de verliezers, of in dit geval de mensen die achter de pokertafel staan toe te kijken, de boel relativeren.

In het casino gaat toch ook niet iedereen die niet bij de roulettetafel stonden schreeuwen op het moment van een winnend nummer dat ze beschadigd zijn omdat ze er niet bij stonden of zelfs meededen (ik had dat nummer ook in mijn hoofd!!! Oh, daar wilde ik hem net op gaan leggen!). Tsja....

Anoniem zei

Onbegrijpelijk dat een loterij postcodes mag gebruiken. Ongewild speelt iedereen actief (lid) of passief (geen lid) mee met deze loterij. Wie heeft hier ooit een vergunning voor kunnen verstrekken?

Anoniem zei

Wat een zuur blog zeg.

Anoniem zei

Heleen,

Je hebt groot gelijk, en ik snap de uitspraak van beide rechters ook niet; maar ja, de meeste rechters hebben geen exacte achtergrond, dus kunnen niet logisch denken. Ikzelf speel wel mee met slechts 1 lot, al vanaf het begin, puur en alleen om niet mee te maken, wat jij hebt meegemaakt. Het liefst zou ik niet meedoen, omdat het me eigenlijk te duur is; het is dus een zeer progressieve loterij die bovendien doorlopend duurder wordt gemaakt. Regelmatig komt er weer een eurootje bij! Ik hoop dat de leden van de tweede kamer jouw brief en de reacties onder ogen krijgen en willen lezen, want je punt is zo klaar als een klontje.

Anoniem zei

ps
"Uw reactie is opgeslagen en wordt weergegeven wanneer de eigenaar van de blog toestemming heeft gegeven."

Dit is lachwekkend! En nu begrijp ik ook waarom er maar 2 reacties gepubliceerd worden. Welkom in het communisme, iedereen gelijk en wij bepalen wat u zien mag!

Anoniem zei

U is triest, als je al deze tijd die je in dit belachelijke stukje tekst hebt gestoken nou is in uw baan zou steken of vrijwilligerswerk, dan doe je nog eens iets nuttigs. U hebt gewoon niet meegespeelt en dus niet gewonnen niet meer dan logisch oorzaak gevolg. Ik zie net dat U uw reacties moderate dus waarschijnlijk redt deze reactie het niet eens. Wat alleen nog maar zieliger is want u hoopt op een maatschappelijke discusse, maar de definitie van discussie is dat beide zeiden wat te zeggen krijgen!
Veel succes!

Anoniem zei

Ik vind dit zo ongelooflijk hypocriet. Als je geen lot hebt kun je niet winnen, ongeacht welke loterij je aan meedoet. of het nou gaat om een wijk/straat of om een toegewezen eindnummer. Dat de buurvrouw in eens geld heeft voor een dure auto en die dus op de parkeerplaats staat te pronken geldt toch ook als mevrouw de jackpot van de slaatsloterij zou winnen.

Begrijp me niet verkeerd, ik ben absoluut geen voorstander van de postcodeloterij, maar om hele andere redenen. Ik heb het idee dat u gewoon jaloers bent en er van baalt dat u zelf niet zo'n lot hebt gekocht.

Anoniem zei

Voordat Geenstijl hier komt: je hebt gelijk!

Unknown zei

Get over it !!

Anoniem zei

En de Postcodeloterij adverteert keurig op deze blog?!

Anoniem zei

Oh maar van democratie heb jij niks begrepen zie ik al. Als je nou echt zo oprecht was als je pretendeert te zijn plaats je ook gewoon reacties die stroken met jouw mening!

Anoniem zei

Met deze uitspraak heeft de rechterlijke macht een steek laten vallen. Jammer, want de werkwijze van loterijen zoals de PC is niet voor niets verboden in meerdere landen.

Hopelijk wordt het OM wakker en starten zij een zaak hier tegen. Er zijn ergere dingen in de wereld, maar bij loterijen zoals deze worden grenzen overschreden. Helaas schermt de PC met hun 'goede doelen', waardoor links Den Haag hierdoor van deze zaak afblijft.

Een paar kamervragen hierover zou terecht zijn, dit is eigenlijk chantage.

Anoniem zei

Ik heb je brief vrijwel volledig gelezen en ik moet toegeven: zo had ik er nog niet naar gekeken. Goed dat je hier tegen aggeert. Jammer alleen dat, zoals met veel zaken in Nederland, je als burger volledig machteloos staat. Dat de dames en heren van de postcodeloterij in feite vuile huichelaars zijn, was mij al langer bekend. Mooie woorden over goede doelen, maar eerst zorgen dat de armen (zowel de linker als de rechterarm) genoeg hebben.
Succes meid!

Anoniem zei

Waar is de petitie die ik kan tekenen ? Want dit moet gewoon stoppen. Ik wil niet dat mijn postcode meedoet.

Ga door, blijf vechten en hou moed. Voel je gesteund door een groot aantal nederlanders.

Anoniem zei

Ik koop bewust geen loten, kans-technisch vind ik de Postcodeloterij namelijk een aanfluiting. Mochten mijn buren wel deze kans nemen en het kleine toeval doet zich voor dat zij geluk hebben dan gun ik hen dit van harte. Zou u ook moeten doen.

Anoniem zei

Beste mevrouw de Gier,

PFFFt, klinkt allemaal zo vreselijk zwaar, naar mijn bescheiden mening toch een beetje een kwestie van teveel tijd en een portie zelfmedelijden. Richt Uzelf op de positieve kant van het leven en tel Uw eigen zegeningen, dat maakt het leven zoveel leuker en aangenamer.

Bovenstaand is een gratis tip van een 52 jarige, door de wol geverfde, ondernemer. Ik heb dus zowel goede als ook veel slechte dingen meegemaakt, maar dit heeft me er nooit van weerhouden om te kijken naar "the sunny side of life".

Veel succes verder.

met vriendelijke groet,

Peter T. van der Waals

Anoniem zei

Quote "Het overgrote deel ervan komt, en dat zal u niet verbazen, van mensen die een aversie hebben tegen uw loterij en toch hun loten, uit angst, niet durven opzeggen."

Ik hoor dus bij die mensen. Ik durf mijn lidmaatschap gewoon niet op te zeggen, terwijl ik het geld heel goed (!!!) ergens anders voor zou kunnen gebruiken!
Volgens mij denkt echt minstens de helft van de deelnemers er zo over.. het is zo jammer dat niet meer mensen de moed hebben een (openbare) vuist te maken tegen de postcodeloterij!

Anoniem zei

Mevrouw de Gier,

U schets in uw brief een gelukkig mens te zijn. Waarom staat U dan zo in het leven? Geld maakt niet gelukkig en er zijn zo veel andere dingen in het leven die veel meer de moeite waard zijn om zo enorm veel energie in te steken. Waar bent U dan mee bezig?

Ikzelf was erg blij dat de kanjer dit jaar (ik volg het niet, maar las het op internet) gevallen is in een wijk met mensen die niet erg ruim bij budget zitten. Deze mensen hebben er echt wat aan en omdat het om een grote groep gaat krijgt een ieder wat.

In het ergste geval koop je geen lot en win je niets. Het is toch niet voor niets een KANSspel. Ik vindt het onredelijk om dan te zeggen dat het lullig is als je niets wint aangezien het een EIGEN keuze is of je een lot koopt of niet..

Succes met het oplossen van uw probleem,

Bullie

Anoniem zei

Aandachtig je open brief gelezen.
Ik denk dat heel veel mensen diep in hun hart het wel met je eens zijn, maar het niet hardop durven te zeggen. Als ik in mijn omgeving kijk, spelen de meesten alleen maar mee om niet 'de verliezer' te zijn in het geval dat de Kanjerprijs in de straat valt.
Had zelf eerder nogal wat bedenkingen tegen je acties, maar snap het uiteindelijk wel. Alleen iemand die dit meemaakt, weet wat het voor gevolgen heeft. En dat is juist hetgeen waarvoor we ons helaas noodgedwongen verzekeren.

Ik hoop dat je het inderdaad kunt afsluiten, sterkte gewenst.

Anoniem zei

Met respect voor de auteur en de eerder geplaatste reacties wil ik toch ook mijn zegje doen.

Ik kan mij de frustratie goed voorstellen, maar ik ben van mening dat je je teleurstelling ook kan opzoeken.

Als ik geen loten heb, ga ik zeker niet naar de postcode loterij zitten kijken en niet hopen dat mijn postcode gedraaid wordt, laat staan dat ik naar het buurtfeest zou gaan.

Dat noem ik opzoeken van.

Wij doen al jaren mee met zowel de postcode loterij (tot nu toe drie keer een beker lekker ijs gewonnen) en de staatsloterij (waar we ook geen noemenswaardige bedragen wonnen). Gewoon meedoen om een kans te maken (hoe klein dan ook) op een geldbedrag en daarbij goede doelen te steunen.

Dat de reactie van mensen/medewerkers van de PL er één is van "zo, jij bent dom dat je nu geen loten hebt" wil ik zeker niet goedpraten, maar ook dat kun je grotendeels vermijden door niet naar het feest te gaan als je weet dat dat niet jouw feestje is. Ik zou mij er niet laten zien, enorm teleurgesteld zijn (had ik de loten maar gehad) en blij zijn voor de buren die wel gewonnen hebben.

You win some, you loose some...

Dat zit nou eenmaal in een spel (al dan niet een loterij in welke vorm dan ook) waar je vrijwillig aan mee kan doen, of juist niet.

Doe je mee, dan maak je een kans, doe je niet mee, dan loop je het risico naast de pot te piesen, maar zo gaat dat.

Anoniem zei

Persoonlijk snap ik nog steeds de hetze tegen de Postcodelotterij niet. Je weet dat als je geen loten koopt je geen kans maakt op die prijs. Als ik vandaag niet ga winkelen zal ik ook niet de 500.000e klant zijn die een uur gratis mag shoppen.

Stel dat de Postcodeloterij u als verliezer een troostprijs had aangeboden, had u dit dan geaccepteerd wetende dat u de vruchten plukt van iets waarin u, door niet deel te nemen, geen enkel (financieel) risico heeft gelopen?

Het mooiste aan dit verhaal vindt ik dat u klaagt over de media-aandacht die u ongewenst kreeg als verliezer zijnde. Toch zoekt u zelf telkens weer de media op met uw acties. De media is nu op zoek naar een volgende "Helene de Gier", iemand die nog zieliger is dan u; een bijstandsmoeder met kinderen, levend van de voedselbank, iemand die nog geen cent heeft om zijn kont mee te krabben, een volgend kijkcijferkanon dus.

U had van mij een grote winnaar kunnen zijn als u zich beklaagd over de eenvoud waarmee de loten voor jong en oud te koop zijn, als u zich had hard gemaakt voor de mensen die dagelijks bij de schuldhulpverlening aan moeten kloppen omdat ze een gokprobleem hebben, als was opgekomen voor de gezinnen die niet eens geld hebben om mee te doen met een dergelijke loterij, etc. Als u zich als een echte Robin Hood had opgesteld kreeg u van mij alle lof.

Helaas bent u in mijn ogen niets meer of minder als een zielige verliezer, een ordinaire geldwolf op jacht.

Anoniem zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Anoniem zei

Ik verbaas me echt over de reactie van sommige mensen.

You win some you lose some.

Of dan ga je toch niet naar het feestje. etc etc

Het is toch duidelijk dat deze dame de postcode loterij niet heeft opgezocht maar de postcode loterij haar. Door in haar buurt de prijs uit te delen.

Ik gun mij buren best een leuke prijs. Maar als ik ergens niet aan mee wil doen dan wil ik ook totaal niet meedoen. Dus blijf van mijn postcode af.

Een staatslot etc heb ik totaal geen problemen mee. Maar door deze vorm van loterij zul je hoe dan ook weten dat je een verliezer bent als je niet mee doet.

Dus kiezen om niet mee te doen heeft als gevolg dat je er wel bij word betrokken. Hoe groot is dan nog je keus om niet mee te doen ?

Geen, want je doet hoe dan ook mee. als winnaar of verliezer.

Anoniem zei

of zoals iemand anders als eens zei

De postcode loterij. De ENIGE loterij waar je achteraf 100% zeker weet dat je gewonnen zou hebben ALS je loten had gekocht.

Anoniem zei

Ik zou graag even willen reageren op mevr. Emma. U zegt dat u min of meer tegen uw zin in meespeelt en het geld goed kan gebruiken. Vervolgens vind u het vervelend dat niemand publiekelijk een vuist maakt tegen de pcl. U kunt zelf een vuist maken door gewoon te stoppen. De pcl is te zien als een grote slotmachine met een miniscule kans. En als u mensen in een casino ziet gokken met geld dat eigenlijk voor andere doeleinden geschikt is, raad u ze toch ook aan meteen te stoppen?

Anoniem zei

Ik ben het helemaal 100% met u EENS en ik moet zeggen dat ik reacties als:

"Wat bent u toch zielig. De Postcodeloterij is een loterij als alle anderen. Heb je geen lot, dan maak je geen kans op de prijs. Zo simpel is dat. [...]"

echt niet begrijp. Waarschijnlijk hebben deze mensen uw verhaal niet geheel gelezen maar eigenlijk is het al heel simpel waarom dit niet zou moeten mogen, zeker niet in NLD waar alles aan regeltjes gebonden is. Namelijk (en ik val waarschijnlijk in herhaling), en ik vergelijk even de Staatsloterij en de Postcodeloterij:

Heel simpel maar wanneer er in de staatsloterij een prijs van enkele miljoenen valt voor wie dan ook (maar stel dat het mijn buurvrouw is) dan zal ik nooit kans hebben gemaakt op die prijs en ik zou tevens achteraf niet hebben geweten of ik GEWONNEN ZOU HEBBEN.
Geen psychologische schade dus!

Bij de Postcodeloterij is je postcode het lotnummer, je zult dus altijd weten indien je geen lot wilt hebben of je gewonnen zou hebben. Ik kan mij voorstellen, en vele van ons hebben het niet meegemaakt, dat dat een zwar(t)e gedachte is.

Ik vind het dan ook onvoorstelbaar dat u die rechtzaak, zelfs in hoger beroep, heeft verloren!

Toevallig heb ik onlangs een huis gekocht met mijn vriendin en hadden wij nog besproken om maar gedwongen een lot te kopen op onze postcode, want stel je eens voor dat ik het zou winnen maar geen lot heb. En ik wil absoluut geen lot kopen en daar geld aan uit geven, de kans is natuurlijk nihil om een grote prijs te winnen!

Ook het "goede doelen" principe kan gewoon losgekoppeld worden van het postcode lot systeem, de staatsloterij zou dit ook kunnen doen. Dus enige argumentatie hiervoor is makkelijk te verwerpen!

Het zou zelfs nog beter zijn om de postcodes in te ruilen voor telefoonnummers, alleen is er dan nog steeds het risico voor iemands oude telefoonnummer waar misschien later een prijs op zou vallen.

De post- en reclame uitingen is nog iets wat ik onvoorstelbaar vindt van de Postcodeloterij.

Ik ben benieuwd naar jullie reacties...

Anoniem zei

Mee eens dat de postcode loterij een buil spelletje speelt en mee eens dat het ethisch gezien niet zou moeten mogen om een postcode als lotnummer te hebben. OOk helemaal mee eens dat hte natuurlijk een slim maar kant noch wal rakend promotie-praatje is om te spreken van buurt--cohesie-bevorderend, terwijl het juist het omgekeerde teweegbrengt.

Waar ik me daarnaast aan stor is de vele hoeveelheid post die ik ontvang van de Postcode Loterij waarbij ze steeds om het spijt gevoel inpraten. Nu ben ik hier niet gevoelig voor en beschouw ik elke euro die uitspaar door mijn geld niet aan dit soort domme loterijen te besteden als gewonnen. Toch ben ik het ergens met mevr. de Gier eens dat dit ethisch en moreel gezien niet zou moeten mogen.
Daarnaast zouden ze met al het geld dat ze besteden aan het 2-wekelijks sturen van glossy-bedel-brieven, dat beter in hun zogenaamde "goede doelen" steken als ze echt zo bezig zijn met een betere wereld!!

Gr. en succes, Marieke

Anoniem zei

Het moet mij even van het hart dat ik mij niet aan de indruk kan onttrekken dat u toch vooral teleurgesteld bent dat u zelf niets heeft gewonnen. Inderdaad is er een groot mediacircus. Natuurlijk wordt de wijk geleefd, voor een aantal dagen. Maar u hoeft toch niet mee te doen met dit complete circus, u mag meedoen. Indien u een prijs zou winnen (of geen prijs zou winnen) hoeft u niet op TV. Ook dat is geregeld, er moet niets en u mag wel. Het argument dat u ermee geconfronteerd wordt terwijl u dat feitelijk niet wil komt volgens mij, uit u brief te lezen, toch voornamelijk voort uit het niet winnen van een prijs. Waar ik nu benieuwd naar ben is de reactie van u indien u wel tot de miljonairs was gaan behoren. Had u dan ook zo geageerd ? Had u om een daad te stellen u miljoenen gedoneerd aan de door de postcodeloterij bedachte goede doelen? Of had u net als alle anderen een lekker rustig leven gaan leiden,zichzelf heerlijk voelend van geluk omdat u wel en anderen niets hebben gewonnen. Als u besluit om niet mee te doen wil dat zeggen dat u niets kan winnen behoudens elke maand de lotprijs welke u uitspaart, een winst op zich want uiteindelijk is de echte winstkans zeer klein, zoals bij elke loterij.

Anoniem zei

Quote Emma:
"Ik hoor dus bij die mensen. Ik durf mijn lidmaatschap gewoon niet op te zeggen, terwijl ik het geld heel goed (!!!) ergens anders voor zou kunnen gebruiken!
Volgens mij denkt echt minstens de helft van de deelnemers er zo over.. het is zo jammer dat niet meer mensen de moed hebben een (openbare) vuist te maken tegen de postcodeloterij!"

Als je het geld heel goed ergens anders voor zou kunnen gebruiken dan is uw deelname aan de postcode loterij een teken van uw eigen zwakte. U kunt stoppen wanneer U wilt, maar vanwege de angst (die door uwzelf word gecreërd) blijft U deelnemen.

Mensen, neemt U alstublieft eens de verantwoordelijkheid om de oorzaak dan wel het probleem bij uwzelf te zoeken in plaats van altijd anderen aan te wijzen.

Anoniem zei

Tsja.. mijn buurman heeft 50.000 gewonnen in de Oudejaarsloterij. Ik had geen lot gekocht. Ik vind het alleen maar mooi voor de beste man.

Is het niet een vorm van afgunst die mevrouw De Gier heeft? Lijkt me moreel gezien ook laakbaar, een ander het geluk niet gunnen. Als mevrouw wél een lot had gehad, had ze nergens over gezeurd.

Ben overigens zelf wel lid van de Postcode Loterij. Niet vanwege schuldgevoel (goede doelen) of angst voor het mislopen van een prijs, maar omdat ik zelf nooit thuis ben en dus per saldo nooit geld aan goede doelen schenk via bijv. de collectebussen. Enkele loten voor de Postcode Loterij zie ik als mijn morele plicht jegens mens en milieu waar ook ter wereld, omdat ik het toch wel kan missen.

Anoniem zei

Ik heb je brief ook aandachtig gelezen en ben het met veel van jouw standpunten eens, het is jammer te zien dat veel mensen niet de moeite nemen om zich in te leven in jouw positie en maar snel iets roepen dat nergens op slaat. Als je werkelijk een jaloers kreng was geweest dan had je in mijn ogen niet deze moeilijke en zware weg gekozen, jij voelde echt als niet deelnemer in die situatie de nadelen van het systeem en de schade die het kon berokkenen, jij voelde hierdoor de plicht om hier iets aan te doen, het was een maatschappelijke verantwoordelijkheid, helaas voor jou begrijpen veel mensen de essentie van jouw verhaal niet of willen ze het niet begrijpen, de PCL zal er in ieder geval alles aan doen om zout in onze ogente blijven strooien met al haar TV en media inspanningen rond goede doelen en beroemde nederlanders zodat wij als gewone mensen niet door hebben wat voor onrechtmatig systeem dit is. Ik vind het echt ongelovelijk dat dit in Nederland wordt goedgekeurd, in Amerika is het niet voor niets verboden, ieder weldenkend mens begrijpt toch dat dit systeem op angst is gebaseerd en schade creeert. Ik wens je veel sterkte met het afsluiten van deze "case", blijkbaar wil de maatschappij het niet horen.. misschien komt dat nog wel.

chearsmate zei

Ik vind het terecht dat de aanklacht tegen de postcode loterij is verworpen, het is heel simpel je doet wel of niet mee als je mee doet dan kun je winnen en anders niet.
Dat ze jouw gezicht op tv of in de krant willen (als z.g.n. verlieser)snap ik dat is sensatie, maar dat heb je zelf in de hand. Je kunt bijvoorbeeld een interview weigeren.
Dat iemand zijn maag omdraait omdat hij of zij geen lot heefd zou ik waarschijnlijk zelf ook hebben als hij bij mij in de straat zou vallen. Maar het is toch mijn keus om geen loten te kopen? (dus eigen schuld dikke bult)
Er is een punt die ik wel kan begrijpen en dat is dat iedereen de straat weet te vinden voor een bombardement aan reclame en bedelbrieven, maar om om die reden nou de loterij te verbieden......

Anoniem zei

Maar wat als er een bedrijfje wordt opgericht, waar een ieder zich op kan abonneren (voor een EENMALIG bedrag van EUR 60). Zou de Kanjer in uw straat vallen, dan heeft het bedrijf de verplichting de geabonneerde een jaar lang in dienst te nemen voor een riant salaris (EUR 150.000). Op deze manier heeft een niet-winnaar een soort van verzekering tegen Kanjer, een pleister op de wond van zo'n EUR 90.000 netto. En met het geld dat je bespaart in die tien jaar (zo'n EUR 1200) kan je genoeg goede doelen steunen....

Is zo'n pleister voldoende???? Graag reacties...

Anoniem zei

Had iemand die brief voor publicatie niet even op spel- en taalfouten kunnen checken? Snel lezend zie ik al een stuk of zeven d/t-fouten, ratio waar rato wordt bedoeld, openreten ipv openrijten en diverse woorden die aan elkaar geschreven hadden moeten worden.
Het komt zo knullig over en geeft tegenstanders de gelegenheid om deze vrouw nog belachelijker te maken dan nu al gebeurt.
Dat is jammer, want inhoudelijk heeft ze een punt. Deelname aan een loterij moet een vrije keus zijn en dat is bij de Postcodeloterij niet het geval. Iedereen krijgt een lotnummer en daardoor kan niemand zich aan deze loterij onttrekken.

Anoniem zei

Volledig gelezen (zouden sommige reageerders ook 'ns moeten doen trouwens).

Eens met stellingen. Raar dat Rechter geen nader onderzoek heeft gelast. Vraag me uberhaupt af of vergunning nog geldig is: in allereerste begin was er geen straatprijs en een toevoeging aan het lotnummer.

Helene de Gier: chapeau voor je strijdlust ipv als kudde te volgen!

Helene zei

Hier een reactie van mijzelf.

Allereerst wil ik iedereen bedanken die de moeite heeft genomen een reactie te plaatsen.

Ik zie dat sommigen van u de essentie van mijn actie ook echt begrijpen. Daar ben ik uiteraard blij mee.

Er zijn er ook bij die de essentie niet oppakken. In hun reactie kom ik globaal tegen:
-Geen lot is geen prijs. Dan moet je niet alsnog een prijs gaan opeisen.
-Je bent jaloers. Je kan er niet tegen dat anderen wel een prijs wonnen en jij niet. Je gunt het je buren niet.
-Je kan de Postcodeloterij niet de schuld geven van de spijt achteraf. Het was jouw eigen beslissing om niet deel te nemen.

Ik kan daarop het volgende antwoorden.
-Het is nooit mijn bedoeling om alsnog een prijs op te eisen. Ook ik snap dat als je niet meedoet, je ook geen recht hebt op een prijs. Niet meedoen houdt echter ook in dat je met rust gelaten moet worden......dat gebeurt hier niet omdat men ervoor kiest op Postcodes prijzen uit te delen waardoor iedereen (ook niet deelnemers) erbij betrokken worden. En dat is verwerpelijk vind ik.
-Als ik jaloers zou zijn dan denk ik niet dat ik de behoefte zou hebben gehad om dat 2 jaar lang onder de publieke aandacht te brengen. Ik zou wel uitkijken zeg!
Bovendien gun ik mijn straat- en buurtgenoten en iedere ander die prijzen wint dat van harte.
-De Postcodeloterij is niet verantwoordelijk voor mijn keuze om niet met hun loterij mee te doen, inderdaad. Dat was mijn eigen keuze. Zij is echter wel verantwoordelijk voor de methode van prijstoekenning. Door deze gehanteerde methode (het groepsgewijs aanwijzen van winnaars) wordt ook de privacy van niet-deelnemers geschonden en hun persoonlijke levenssfeer aangetast.

Dit laatste was dan ook de (enige) inzet van de rechtszaak die ik voerde: De rechtszaak was erop gericht dat de rechters zouden erkennen dat door het systeem de privacy van niet deelnemers werd geschonden en dat ook hun persoonlijke levenssfeer werd aangetast.

Zoals ik in mijn brief ook al heb geschreven ben ik deze rechtszaak begonnen vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel voor de maatschappij waarin wij leven. Als je voelt en merkt dat er dingen gebeuren die maatschappelijk gezien niet door de beugel kunnen. Als je ziet dat een systeem mensen beschadigd en sociale gemeenschappen uit elkaar drijft, dan heb je de (maatschappelijk) plicht daar iets mee te doen. Ik heb niets meer en niets minder gedaan.

Het spijt mij nog steeds oprecht dat het me niet gelukt is deze rechtszaak te winnen. (niet voor mijzelf, mijn leed was immers al geschiedt) Het zou echter veel mensen enorm veel leed bespaard hebben en nog meer mensen onder de 'angst'dwang van de Postcodeloterij hebben uitgehaald.

Groet
Helene

Anoniem zei

Ik moet eerlijk zeggen dat ik pas na het lezen van de brief van mening ben veranderd. In de Haagse wijk waar de Kanjer nu is gevallen wonen veel kennissen van mij dus heb ik nu van dichtbij meegemaakt wat de trekking teweeg heeft gebracht binnen de wijk. Jaren geleden heb ik meegespeeld met de PCL, maar opgezegd omdat de organisatie me irriteerde; ook al heb je 20 loten, ze blijven bellen en schrijven of je er misschien niet nog eentje bij wil. Ik hou daar niet van. Ik ben een aantal jaren geen lid geweest, maar heb me een half jaar geleden toch weer aangemeld omdat ik altijd naar de "koffertjes-show" van Linda de Mol kijk en mezelf heb bedacht hoe vreselijk rot ik me zou voelen als mijn buren miljoenen winnen en ik niks. Zoals zoveel anderen....
Mijn mening over u was; niet zeuren zeg, dan had je maar mee moeten doen. Ik heb nu onder de mensen uit het Bezuidenhout niemand gezien die volledig is ingestort, maar ik heb wel gezien dat de PCL daar binnen drong, straten afschuimde met flyers voor het grote feest en mensen, het liefst verliezers, een camera onder hun neus propte. Om vervolgens de Kanjertruck te parkeren op een veld om daar het grote feest te geven. Ik heb het "feest" op tv gezien omdat ik benieuwd was welke postcode echt de grote prijs zou winnen. Normaal gesproken zou ik nooit hebben gekeken, ik vind het een drama van een show. Al die mensen in de kou, als vee, juichend voor die stomme Gaston, Martijn en Henny. Walgelijk. Mocht ' ie op mijn postcode zijn gevallen was ik ook niet tussen al die mensen gaan staan. Stort maar gewoon. Als verliezer zou ik er al helemaal niet gaan staan. Voor mij is een optreden van Thomas Berger geen reden daar uren in de kou te staan. Hoewel dat met de temperatuur weinig te maken heeft. Goed, de mensen die ik ken; de een had wel loten, veel loten, de ander niet. Sommigen hebben een lot, maar pas een paar maanden. Nou in dat laatste geval heb je ook pech... Als je niet genoeg Kanjerpunten hebt of de Verdubbelaar aan hebt staan is je aandeel in de prijs slecht een schijntje. Ook zoiets walgelijks van deze loterij! Mijn mening over u is veranderd omdat ik de gezichten van de mensen heb gezien die niet meespeelden, heb gehoord dat mensen samen hebben zitten bidden dat de kanjer niet in hun straat zou vallen en ik me na het lezen van uw brief en de reacties hier ineens realiseerde: met de PCL speel je zowiezo mee, of je nu wilt of niet. Ik ben daardoor eigenlijk ineens erg verbaasd dat deze manier van loterij (op postcode) is toegestaan door dit aspect. De PCL is zeker geen loterij zoals alle andere, zoals iemand hier schrijft, want het is inderdaad de enige loterij waarvan je achteraf zeker weet dat je iets had gewonnen als je maar mee had gedaan. Het enige waar ik me niet zo in kan vinden is dat je niet mee zou kunnen doen vanwege het geld. Zo duur is een lot nou ook weer niet. Erg zijn weinig mensen die geen 9 euro in de maand kunnen missen. Ja, ze zijn er wel, maar die zullen uberhaupt nooit een lot van wat dan ook kunnen kopen dus dat geld-issue telt voor mij niet zo zwaar. Het min of meer verplichte karakter irriteert me mateloos, alsmede het gebrek aan respect voor de mensen en de bediegelijke en neppige houding van de loterij zelf en hun presentatoren. Ik weet niet wat ik van u moet vinden. Ik denk dat u een beetje bent doorgeslagen, maar ik vind wel dat u een punt aan de kaak heeft gesteld waar niemand anders op is gekomen, maar waar wel veel mensen het mee eens zijn. Ik vind het ook heel raar dat er zo is geoordeeld.

Helene zei

Quote Michaelle van der Mark:

Mijn mening over u is veranderd omdat ik de gezichten van de mensen heb gezien die niet meespeelden, heb gehoord dat mensen samen hebben zitten bidden dat de kanjer niet in hun straat zou vallen...

Kijk, deze mensen waarover jij nu spreekt, hebben niet meegedaan aan een loterij en worden er wel emotioneel bij betrokken. Moeten zelfs 'bidden' dat de kanjer dan toch NIET in hun straat zal vallen. Geloof me, ik ken die angst, die stress, ook ik heb gebeden.

Ik ben van mening dat mensen die niet meedoen aan een loterij, door deze loterij met rust gelaten moeten worden. Met het systeem zoals de Postcodeloterij hanteert, kan dat niet. Erger nog, ze dringen ook in de psyche van hen die zich ver weg van deze loterij hadden willen houden. Dat is ECHT ONRECHTMATIG en zou verboden moeten worden!

Anoniem zei

Waar ik me trouwens ook erg over heb verbaasd in de uitspraak was dat u maar ergens anders heen had moeten "vluchten" om niet geconfronteerd te worden met al het Kanjer-geweld. Dat zou dus betekenen dat alle verliezers in een wijk of straat een week bij familie, kennissen of in een hotel moeten gaan bivakkeren om maar met rust gelaten te worden! Te zot voor woorden. Ik vind het geweldig dat u de luis in de pels bent geworden van de PCL. Voor u is de kans om als "idioot" afgeschilderd te worden echter hierdoor zeer groot naar mijn mening. Juist omdat ik mijn mening over u pas heb herzien na het lezen van de brief en het dieper nadenken over de wijze waarop de PCL te werk gaat. Misschien had u beter eerst een aantal medestanders kunnen zoeken en gezamenlijk een zaak aan kunnen spannen. Nu stond u alleen en dat bedoelde ik met doordraven.

Helene zei

Quote Michaelle van der Mark;
Misschien had u beter eerst een aantal medestanders kunnen zoeken en gezamenlijk een zaak aan kunnen spannen.

Had ik ook liever gehad Michaelle. Ik heb dat ook geprobeerd. Het erge is dat bij mensen die dit is overkomen ook de angst overheerst om dan buiten de sociale gemeenschap geplaatst te worden. Als jaloers bestempeld, afgunstig en noem maar op!
Op het moment dat jouw halve straat en/of buurt feest viert dan is het sociaal niet geaccepteerd om als 'verliezer' je bezwaren te uiten. Je weet zelf nu ook welke oordelen mensen daar gelijk over hebben!!!!!
Dat is ook de reden (en ik weet dat ook uit mijn ervaringen in mijn straat) waarom de 'verliezers' zich niet uit DURVEN spreken. Een verliezer is altijd de 'underdog' en wordt door de Postcodeloterij zelf ook bestempeld als 'dom' en 'diegenen die de goede doelen niet steunden'. Dat beeld heeft jouw buurt dus ook van de niet-deelnemer en winnaars voelen zich hierdoor superieur boven hen die niet deelnamen. Daarom hoor je ook steeds geen enkel geluid van 'verliezers' uit de Kanjerstraten! Zij verkiezen ervoor het 'spel van de sportieve verliezer' mee te spelen. (met de staart tussen de benen afdruipen)Dat is beter dan het risico te lopen uit jouw sociale gemeenschap gestoten te worden.
Geloof me......je bezwaren uit te spreken is echt supermoeilijk als je de 'verliezers' bent tussen evenzovele winnaars.
De Postcodeloterij is psychologisch zo goed doordacht dat de organisatie zelf, door de gemeenschap te indoctrineren, dit ook als extra onderliggende boodschap aan de niet-deelnemers doorgeeft. Zij zeggen in de vier dagen durende 'bezetting' bijna letterlijk en herhaaldelijk (of ze laten het merken): "Jij deed niet mee, jij steunde niet de goede doelen, stom! Tja, we snappen dat dat pijn doet, maar wees eerlijk, het waren de deelnemers die al onze goede doelen steunden. Zij verdienen nu die prijs voor hun gulheid. En jij (niet deelnemer), jij moet je vooral gaan schamen.

Ik kan er niets anders van maken. Als je de hele zaak eenmaal doorziet, de code en het spelsysteem hebt gekraakt, dan komt deze realiteit keihard binnen!

Els zei

Ik heb allereerst een vraag: wanneer diende het beroep in uw zaak?
En dan een opmerking. De rechter stelde u in het ongelijk. Een belangrijk argument las ik, was dat u geen beroep kan doen op 'fear appeal', omdat u niet hebt meegedaan uit angst om te verliezen. U heeft helemaal niet meegedaan. Maar heel veel mensen doen wel mee omdat ze niet willen meemaken wat u heeft meegemaakt. Weet u of er al een rechtszaak is gevoerd door dat soort mensen. Die zouden mogelijk meer kans van slagen hebben. Ik vraag me namelijk af hoeveel mensen meedoen aan de pc. loterij die dat liever niet zouden doen.
Overigens ben ik het eens met uw opmerking over de vergelijking met een brandverzekering. Je verzekert je tegen een mogelijk kwaad dat je kan overkomen. Als je dit argument hanteert dan moet je dus een lot nemen om jezelf te verzekeren tegen het 'winnen zonder lot', dat wil zeggen verliezen.
Ik vind dat dat dwang is. Ik wil niet meedoen, en ook niet weten of mijn lot gewonnen zou hebben als ik wel mee had gedaan. En dat is precies wat de niet-deelnemers overkomt. Een onrechtmatige aantasting van de levenssfeer. Ik zou het fijn vinden om met een groep te procederen tegen deze loterij. Als wel-deelnemers-uit-angst. Zodat er wel een beroep gedaan kan worden op 'fear appeal'. (Als dat trouwens een juridische term is, want dat weet ik niet )

Helene zei

Hoi Els,

Hartelijk dank voor jouw reactie. Ik zie dat je mijn essentie goed hebt begrepen.
-Niemand wil een lotnummer hebben in een loterij waar je niet aan deel wil nemen.
-Op deze manier wordt een psychologische dwang uitgeoefend die niet te rechtvaardigen is.
-Wanneer je niet voor het jouw 'toegewezen lotnummer' betaalt kan je geconfronteerd worden met verlies. Dat wil ook niemand.
-De gevolgen van het systeem leiden tot een ontwrichting van de sociale structuur in een straat/ buurt en dus een aantasting van de persoonlijke levenssfeer.

Jouw vragen:
-Voor zover ik weet is er nog nooit een rechtszaak aangespannen door 'psychologisch gedwongen deelnemers'.
-Ik weet ook niet of je dat zou winnen bij een rechtszaak. De rechter zal dan juist weer zeggen: Meedoen is een vrije keuze. Je wordt niet gedwongen. Men zet geen mes op je keel dus er gebeurt niets onrechtmatigs.
-Wel is in het wetenschappelijk onderzoek van Marcel Zeelenberg en Rick Pieters (2001) gebleken dat 64% van de deelnemers aan de Postcodeloterij meedoet om juist alleen maar de SPIJT ACHTERAF te voorkomen. In dat licht bezien zou je dus circa 1.500.000 huishoudens in Nederland als medestander van jouw actie moeten kunnen krijgen. (Mits zij zich distantieren van hun eigen schaamte hierover.....dus ruiterlijk toe willen geven dat dat ook de enige reden is........en dat blijkt moeilijk)
-Een burgerinitiatief of het indienen van een petitie bij de regering zou dan wellicht een optie kunnen zijn. (zie website van de tweede kamer voor de voorwaarden hiervoor).
-Fear appeal is een marketingtechnische term, volgens mij. Veel bedrijven gebruiken deze tactiek in hun verkoopstrategien. "Wees snel want op is op!", " Aanbieding is alleen vandaag geldig.", "Als je dit produkt nu niet koopt dan hoor je er niet bij, ben je niet hip". Dit zijn zomaaar wat termen en onderliggende boodschappen die in een dergelijke tactiek worden gebruikt. Ze appelleren aan het voorkomen van frustratie. De reclamecodecommissie heeft ook al eens geoordeeld dat het gebruiken van deze tactiek wel toegestaan is. Alleen moest de Postcodeloterij ze matigen.

Ik denk dat je al ver op weg bent als je het voor elkaar kunt krijgen dat vele Nederlanders zich bij je aansluiten (zowel deelnemers als niet deelnemers), onder de stelling "ik wil niet dat mijn postcode wordt gebruikt als lotnummer!" en je vervolgens een Petitie indient of een burgerinitiatief start en dit bij de regering neerlegt. Na het indienen van een Petitie MOET de tweede kamer dit gaan bespreken, dat zijn ze verplicht.En dat is tot op heden nog nooit gebeurd.

Ik stel voor dat je mij jouw E-mail adres (of tel. nr) toestuurt. Dat kan in een reactie op dit Blog en zal ik dan natuurlijk niet publiceren. Op die manier kunnen we wat makkelijker met elkaar communiceren.

Hopenlijk hoor ik nog van je. Zo niet dan hoop ik dat deze informatie alvast zinvol is geweest.

Vriendelijke groet,

Helene

Anoniem zei

Jammer dat de eerste rechtzaak door een verliezer is aangespannen want helaas is het gros van de nederlanders hierdoor niet in staat te zien wat er gebeurd. Ik ben het wel eens met Mw de Gier

Els zei

Inderdaad, dat vind ik ook jammer.

Ik hoop nog steeds op een groep mensen die wil procederen uit naam van de mensen die zich gedwongen voelen om mee te doen omdat ze zich willen verzekeren tegen eventueel leed, dat wil zeggen mensen die niet willen meemaken wat H. de Gier heeft meegemaakt en die daarom maar meedoen.
Wie wil meedoen: meld je aan.

Meedoen aan de postcodeloterij is een verzekering afsluiten tegen brand bij de pyromaan.

GGG zei

Mevrouw de Gier, ik heb uw hele stuk gelezen. Wat mij betreft bent u een heldin. Ooit zal de PCL gedwongen worden het huidige loterij-systeem te verlaten. Of dit nu binnen een paar jaar, over 10, 20 of 30 jaar is, ooit zult u de erkenning krijgen die u verdient!

Ooit zal er een tijd komen dat we ons in Nederland net zo hard schamen voor de PCL en het feit dat dit loterijsysteem naar het buitenland is geëxporteerd, als we ons nu schamen voor ons koloniale verleden.

Slavernij is godzijdank, nadat de mensheid tot inkeer was gekomen, afgeschaft en zo zal het ook gaan met dit duivelse loterijsysteem.

Het is nu zaak dat de politiek dit oppakt. Een actiepartij als de SP zou dat prima kunnen doen.
Een bindend referendum waarin alle Nederlanders zich kunnen uitspreken lijkt mij een uitstekend idee. Het zou mij niet verbazen als de opkomst heel hoog zou zijn en de uitkomst overduidelijk.

Graag zou ik vernemen of het initiatief van Els al verder uit de verf is gekomen.

Helene zei

Beste GGG,

Bedankt voor jouw positieve reactie op mijn actie. Ik hoop inderdaad dat het systeem van De Postcodeloterij snel tot een einde komt. Liefst niet pas over 10 of 20 jaar.......maar aanzienlijk sneller. Zoals ik in mijn blog al zei spelen ze m.i. een Russische Roulette.

Ik wil je graag meer vertellen over de dingen die Els en ik besproken hebben. Het zou echter niet gepast zijn om deze berichtenwisseling via de 'reactiemogelijkheid' op mijn blog te laten lopen. Je kan mij jouw E-mail adres (via deze reactie mogelijkheid) toesturen. Daarna neem ik contact op. Uiteraard zal ik (zoals ook in het geval van Els) jouw E-mailadres niet hier publiceren.

Met vriendelijke groet,

Helene

Anoniem zei

Katja prijst de postcode loterij aan met "Uw postcode doet mee!" Dat lijkt me toch het eind aan de twijfel; we worden gechanteerd tot meedoen aan gokken. Nee, het is meer dan alleen onsympathiek. En ik begrijp niet dat ik me daar niet tegen mag vrijwaren.

Kun je je ook niet verdedigen tegen de advertentie van de postcodeloterij op deze site?

Groeten,

4902 BE

Helene zei

Hoi Anoniem,

Hartelijk dank voor jouw reactie. Het is inderdaad veel en veel meer dan onsympathiek. Ik denk alleen dat heel veel mensen zich hiervan nog niet bewust zijn. Hoe meer mensen zich bewust worden van deze manipulatie en zich hier ook over durven uitspreken, hoe beter het is en hoe sneller er een eind kan komen aan het systeem van deze loterij.

Groet, Helene

bjamri zei

In een poging het gijzelen van mijn postcode te bestrijden heb ik op petities.nl een petitie gestart tegen het misbruik van persoonlijke gegevens door loterijen. Omdat ik niet zomaar van postcode kan veanderen is ook mijn postcode een van mijn persoonlijke kenmerken.

Helene zei

Goede Actie Bjamri, Uiteraard ga ik me direct bij jouw initiatief aansluiten!

Anoniem zei

Met interesse en respect heb ik het artikel en alle reacties gelezen.

In de eerste plaats vind ik het moedig dat u destijds actie heeft ondernomen. Verder ging het u echt niet alleen om het mislopen van de prijs van mensen die bewust niet mee willen doen, maar ook mensen die een prijs mislopen omdat zij deelname niet kunnen betalen.

Het is inderdaad zo dat in principe iedereen meedoet, wel of geen lot.

Zelf ben ik heel eerlijk hierover, ik zit er momenteel over te denken om me toch maar weer aan te melden. Een paar jaar geleden heb ik een halfjaar meegespeeld, en ik heb na een half jaar weer opgezegd omdat je iedere keer door lokkertjes door BMW's gevraagd wordt nog meer loten te kopen. Ik had maar een lot, en dat heb ik opgezegd. Daarna is er overigens nooit een prijs op deze postcode gevallen. Ook in de ruim tien jaar dat ik hier woon is de postcodeloterij hier niet in de buurt geweest.

Maar het kan toch gebeuren. Ik heb het niet breed, dus ik zou al blij zijn met een dagprijs.

Dit is inderdaad het grote nadeel van de postcodeloterij. Bij andere loterijen weet je achteraf niet of je gewonnen zou hebben als je een lot had gekocht. Een uitzondering is als je bijvoorbeeld bij de staatsloterij automatisch meespeelt en je hebt te weinig saldo als je lot wordt afgeschreven (dit kan overigens ook gebeuren bij de postcodeloterij). Een paar jaar geleden was er een rechtszaak over een echtpaar dat op deze manier € 50.000,- was misgelopen. Dat is ook heel zuur. Maar het verschil is nog steeds: die mensen hadden ervoor gekozen mee te spelen met de staatsloterij, en dat is niet bij de postcodeloterij, waar iedereen, met wel of geen lot, meespeelt.

Wel moet ik eerlijk zeggen dat ik tegenwoordig veel minder reclame krijg van de postcodeloterij, en ik had ook geen problemen met opzeggen, wel kreeg ik natuurlijk een brief van wat als er straks wel een prijs op uw postcode valt?

Ik wil nog een opmerking maken over een van de reacties. Er schreef een meneer dat hij meedoet voor de goede doelen, omdat hij weinig thuis is en niets in collectebussen kon doen. Ik wil niemand aanvallen, ik vind het goed dat iemand aan de goede doelen denkt, maar die meneer kan toch ook zelf een paar goede doelen uitkiezen, en daar met een automatische incasso regelmatig geld storten?

Zelf zou ik niet meedoen voor het goede doel, maar dus toch uit angst dat de postcodeloterij hier ineens wel valt met bijvoorbeeld een straatprijs. Daar ben ik heel eerlijk in. Goede doelen kies ik zelf wel uit.

Nogmaals, ik vind dat u groot gelijk heeft. Ik hoop dat u, hoe moeilijk het is, weer verder kunt met uw leven.

karsten van de velde zei

Mevrouw de gier,

Helaas moet ik u via deze weg mededelen dat het verhaal dat u hier verkondigd pure onzin is. Als u niet meespeelt kunt u ook niet winnen en dat weet u zelf ook wel.

Anoniem zei

Ik snap best dat mensen en andere mening hebben dan mevr de Gier. Maar kom dan niet met het argument dat als je niet mee doet, je niet kan winnen. Dan begrijp je er dus niets van. Daar gaat het hier nl helemaal niet om. Waar het hier om gaat is dat als je niet mee doet ongewilt toch verliezer bent. Als ik een staatslot koop en niks win, prima dat is het spel. Als ik er geen koop doe ik dus niet mee. Maar zal ik dus ook geen verliezer zijn. Dat is met het winnen op je postcode dus niet. als ik niet mee doe weet ik dus WEL dat ik verloren heb en dat terwijl ik niet eens mee deed. Dit is een duidelijk verschil. Ik begrijp Mevr. heel goed dit is gewoon geen eerlijke manier van spelen. Dat behoren ze te veranderen. Verder heb ik niets tegen de PC loterij en ze doen heus veel goeds. Maar ik durf dus niet op te zeggen..

Anoniem zei

nou ik krijg doordat ik lid ben van de postcodeloterij geld terug van mijn zorgverzekeringverder intreseert het mij niethet lot waar eerst4miljoen in amsterdam opgevallen was stond op mijn naam nu is er weer wat opgevallen dat was een foutje,bedankt!nu is er weer geld opgevallenen nu heb ik weer een ander nummervoor miljoenenjacht maar ach ik heb mijn voordeel vr.gr.gert

John zei

Staatsloterij okay, de persoon kiest ervoor!
Postcodeloterij NEE Je kiest er niet voor, het wordt je tegenwoordig door de strot geduwd, de politiek zou beter moeten weten.

Inge45 zei

Ik heb het hele stuk aandachtig gelezen, en kan niet anders dan je groot gelijk geven. Ik ben gestopt met meespelen in de PCL nadat ik vanwege sloop van mijn oude woning moest verhuizen. De huizen lagen al ongeveer een half jaar tegen de vlakte toen ik tot mijn stomme verbazing zag dat er een prijs op mijn oude postcode was gevallen!!!!

Dus een groot stuk braakliggend grond had een leuke prijs gewonnen!!! Je snapt dat ik in eerste instantie helemaal perplex was, en daarna boos werd. Ik heb gebeld met de PCL, en een brief geschreven, maar ze blijven volhouden dat alle postcodes in Nederland meespelen, ook in geval van sloop e.d. Maar wat als hier de Kanjer was gevallen?
Het gaat mij om het principe, en heb dus ook per direct mijn deelname stopgezet. Ik heb er zelfs nog over nagedacht om een rechtszaak te beginnen, maar helaas had en heb ik hier niet de financiële middelen voor. Maar ik heb zeer zeker bewondering voor het feit dat u dit wel hebt gedaan, petje af.

Hélène zei

Ik doe al 20 jaar mee en nog nooit iets gewonnen, behalve 2x keer een beker ijs die ik enkel in een winkel kan halen in het dorp 7 km verder. Je begrijpt dat ik er weinig voor voel om 14 km te moeten rijden voor een bak ijs. Ik ben al meer aan benzinekosten kwijt.
Desondanks durf ik ook niet op te zeggen, want stel je toch eens voor dat je 20 jaar hebt meegespeeld en op het moment dat je opgezegd hebt, valt er een prijs op je postcode.
Waar ik mij toch enigzins aan stoor, is het feit dat veel winnaars van straatprijzen en miljoenenjacht, nog maar recent lid zijn geworden.
Ik ben zelfs in al die jaren nog nooit uitgenodigd voor de studio??!!

Interned zei

Natuurlijk heeft mevrouw de Gier gelijk !
De Postcodeloterij is juist géén loterij als alle anderen.
Ik heb niets tegen de postcodeloterij, maar wèl tegen die straatprijs : die stinkt en niet zo'n klein beetje ook. Je wéét n.l. dat je verloren hebt, dat is bij geen één andere loterij het geval.
De Postcodeloterij geeft zichzelf aan als "verzekering": je doet mee en je verzekert je van de eventuele winst ofwel tegen je eventuele verlies!
Dat is effe wat: ... Dat is hoe de Maffia werkt: "als je ons betaalt, dan overkomt je geen onheil"
Willen we dit in Nederland???
Nederland zal ten onder gaan in mierenn....rij en regeltjes. Zie de uitslag van de rechtbank.
Erken gewoon dat de postcodeloterij werkt met geestelijke chantage wat betreft die straatprijs !!! Wèg ermee !!!
Als ik met om het even welke loterij meedoe, weet ik het als ik win, maar als ik niet heb meegedaan weet ik NIET dat ik verlies.
Als ik met de postcodeloterij meedoe, weet ik het als ik win, maar als ik niet heb meegedaan weet ik WEL dat ik verlies !!! Dàt is het verschil!
Ik doe dus, i.p.v. met de staatsloterij nu ook met de postcodeloterij mee, omdat ik niet wil dat ik het weet als ik verlies (m.a.w. : had kunnen winnen)
Het is hetzelfde als Loterij X een loterij begin met geboortedatums: je geboortedatum is je lotnummer. Loterij X doet er een grote tv-show omheen en dan weet ook dat je verliezer bent als je niet mee hebt gedaan !!
Of de Staatsloterij stuurt je een potentieel lotnummer, laat dit nummer ook meedoen met de trekking, en stuurt je daarna ook als je niet hebt meegedaan bericht: U heeft niet meegedaan en nu heeft u niet gewonnen, want op het u toegekende lotnummer is € 1.000.000,-gevallen.
MIJN IDEE:
De postcodekanjer mag wat mij betreft blijven, maar i.p.v. straatprijs moet dit op je postcode vallen, alleen de cijfers dus b.v. 2675 en dan daarbij de 3 cijfers die aan elke postcode door de postcodeloterij is toegekend en dus uniek maakt; dus b.v. 2675-096 en als de koek nog niet op is: 2675-228 enz (dus in elke straat zou wel een of een paar stukjes van de postcodekanjer kunnen vallen), en het hele probleem is opgelost, want in je dorp of stadsdeel vallen dezelfde prijzen als met de straatprijs maar dan wel verspreid, dus je weet dat als een buurman wint, dat je zelf niet verloren hebt.
En de Postcodeloterij is weer wat het moet zijn: een loterij, en géén maffiaverzekering.
Bovendien: Wilt u het wel, dat iedereen het weet dat u gewonnen hebt (incusief de "verkeerde" mensen?

Anoniem zei

Helemaal gelijk Helene en mooi verwoord. Vooral sociaal zwakkeren zijn hier de dupe van! Spijtige is dat zij dat zelf niet zo zien.
Afijn Nederland is ook een bananenrepubliek aan het worden, zal dus niet gauw veranderen.

Probeer trouwens al tijden de deelname van mn vriend ongedaan te maken. Sukkel bleef ook maar steeds lid om de door jou reeds aangegeven redenen. Opzeggen lukt niet, want ze negeren je brieven gewoon. Wat hen betreft, ben je bent lid voor het leven, maar dat realiseert niemand zich kennelijk. Lotprijs gaat per januari ongevraagd naar 10,50. Enige manier om er af te komen: selectieve blokkade aanvragen bij de bank of betaalrekening opheffen!Kijk ook eens na wat het salaris is van de directeur.... Over goede doelen gesproken

Anoniem zei

Mijn postcode is van MIJ en ik heb niemand toestemming gegeven om daar iets mee te doen , het is dus een inbreuk op MIJN privacy.
Weg met de postcodeloterij !

Steven Kuypers zei

Helene, ik ben het helemaal eens met je algemene bezwaar tegen de postcodeloterij. Ik hoop dat op een of andere manier de zaak opnieuw in het nieuws zal komen want vooralsnog bestaat deze loterij met zijn onfatsoenlijke opzet nog steeds.

Anoniem zei

Vandaag kreeg ik weer (ondanks mijn nee/nee sticker) reclame van de PCL met alle prijzen die bij mij in de buurt gevallen zijn.

Je zou eigenlijk jezelf moeten kunnen verzekeren TEGEN de buurtprijzen van de postcodeloterij. Meedoen is uit princiepe geen optie.

Het is kansloos dat je achteraf kunt weten of je gewonnen hebt EN hier door een mediaspektakel op gewezen wordt.

Anoniem zei

Geachte mevrouw De Gier,

In mijn ogen hebt u volkomen gelijk. Kortweg gezegd kan het niet zo zijn dat je gechanteerd wordt om een lot te kopen.
Maar juridisch gaat u dat nooit winnen. Wat een rechter namelijk doet is niet kijken of het allemaal wel eerlijk is. Nee, hij/zij kijkt alleen of de wet goed is toegepast. En u kunt er wel van op aan dat een zo grote organisatie goed heeft gekeken of alles binnen de wettelijke kaders blijft.
En dan nog..... U zou met bewijzen moeten komen, niet met argumenten. En die bewijzen zijn niet te leveren.
Dat neemt allemaal niet weg dat u gelijk hebt naar mijn mening. U zult het alleen niet krijgen.
Ik wil u zeer graag complimenteren met uw poging en uw bereidheid uw nek uit te steken. Er zouden er meer moeten zijn zoals u.

André

Anoniem zei

Op 20 oktober 2010 (09.39 uur) had ik hier al een reactie achter gelaten.

Toen werd ik toch maar weer lid van de Postcodeloterij, Voor Het Geval Dat.

Een paar maanden later heb ik weer opgezegd, gewoon omdat ik het geld goed zelf kan gebruiken.

Toch ging het weer kriebelen, want Stel! Ik zou zelfs al superblij zijn met een dagprijs van € 1000,-, dat is voor mij al een kapitaal.

Goed, afgelopen december ben ik dus maar weer lid geworden met één lot. Achteraf hoor je dat je in feite geen kans maakt op de decemberkanjer als je je pas in december hebt aangemeld. Eigenlijk pure oplichting dus. Er zijn zelfs losse loten te koop, dus eigenlijk worden ook die mensen gewoon opgelicht als het inderdaad zo is. Gelukkig viel de kanjer in Breda, en ik woon daar niet.

Nu lees ik weer andere rare verhalen. Goed, ik ben in december lid geworden. In januari worden dagprijzen gepubliceerd, maar die prijzen blijken al in november getrokken te zijn, dus daar maak je geen kans op als je pas vanaf december meespeelt.

Nu houd ik mijn hart vast. Goed, 'noodgedwongen' speel ik dus maar weer mee, maar ik zou het niet kunnen verkroppen als er morgen hier een dagprijs van 1000 euro zou vallen en ik er geen kans op maak, omdat de trekking 'immers' al in november was. Echt apart, je speelt in feite dus de eerste twee maanden voor nop mee, terwijl je wel gewoon je lot betaalt!

Goed, mocht het zo zijn dat deze maand een prijs op mijn lot valt en ik heb er geen recht op, dan zeg ik die hele hap voorgoed op. Dan maar een 'kans op miljoenen' missen.

Toch blijft er die angst, want stel, met een straatprijs van 25.000 euro zou ik supergelukkig zijn, maar met een straatprijs van 1000 euro zou ik ook al zo ontzettend blij zijn!

Aad zei

Er is een uitweg voor de postcodeloetrij. U moet de straat weten te verenigen. Sluit met elkaar een overeenkomst dat alle toekomstige prijzen op uw postcode gelijk gedeeld gaan worden. Koop 1 lot en zeg de rest op. Op welk nummer dat lot staat maakt niet uit, want er wordt toch gedeeld. Zo'n overeenkomst moet je bij en notaris laten vastleggen. Hartstikke leuk. Dat brengt nou saamhorigheid in de straat! En als er echt eens een prijs valt, dan vier je allemaal een even groot feestje mee!

Succes ermee!!

Helene zei

Beste Aad,

Dat zou inderdaad de oplossing zijn. Het is echter niet zo simpel. Eerst zul je de neuzen van alle buren een kant op moeten krijgen en vervolgens moet je ook nog naar een notaris (wat voor velen natuurlijk een behoorlijke drempel is). Tenslotte wil je dit ook landelijk kunnen regelen. Voor alle Nederlanders dus.

Maar ik ben het helemaal met je eens dat dit het juiste antwoord en remedie zou zijn.

Groet en dank voor je reactie!
Helene

Anoniem zei

Beste Helene,

Ik heb zojuist uw briljante artikel gelezen en heb direct mijn lidmaatschap van de PCL opgezegd! Ook ik wil niet meedoen aan dit walgelijke systeem dat mensen chanteert, gemeenschappen ontwricht en mensen aantast in hun persoonlijke levenssfeer. Een bewuste keuze ;-).

Ik heb diep respect voor u en de strijd die u heeft gevoerd namens het Nederlandse volk. Eens zal het veranderen. Het gaat u goed.

Michiel zei

Intrigerend onderwerp, zit me er vandaag (weer) over in te lezen en oude artikelen door te nemen.

We zijn inmiddels wat jaren verder en er is ondanks jouw knappe poging volgens mij nog niks veranderd aan deze angstmarketing, waarbij loten voornamelijk worden gekocht uit angst om te verliezen.

Je hebt de meute die roept 'niet zeiken als je niet meespeelt' (zij spelen ongetwijfeld allemaal mee) en een handjevol critici dat terecht vraagtekens zet bij dit systeem. Hoe nu verder..?

Helene zei

Beste Michiel,

Allereerst hartelijk dank voor je reactie en een heel gelukkig, voorspoedig en gezond 2015 toegewenst.

Er is inderdaad niet veel veranderd aan de angstmarketing die de Postcodeloterij toepast en het feit dat je als NIET deelnemer toch ongevraagd 'een partij' (lees de verliezer) kan worden in een loterij waar je niet aan deelneemt.

Ik weet niet hoe verder. Als ik het wist dan was het al uitgevoerd. Ik hoop nog steeds op een collectieve bewustwording onder de Nederlandse bevolking over wat daadwerkelijk ten grondslag ligt aan dit loterijsysteem. Als de publieke opinie over dit systeem verandert kunnen alle Nederlanders (samen sterk) dit een halt toeroepen. Als eenling begin je niet veel. Daarvoor is de Postcodeloterij te machtig en heeft ze een zeer krachtige lobbyclub op het Haagse Binnenhof rondlopen.

Hartelijke groet,

Helene

Anoniem zei

Beste Helene,

Ik erger mij al een hele tijd aan die postcodeloterij. Vanaf het begin had ik een lot maar heb 2 jaar geleden opgezegd.
Heel veel mensen hebben noodgedwongen een lot. Jij beschrijft precies hoe het zit.
Vannacht bedacht ik een mogelijke oplossing. Vandaag ben ik eens gaan neuzen en kwam toen op deze site.
Ik zag dat Aad al een soortgelijke oplossing heeft bedacht.
Namelijk gezamenlijk een lot kopen. Ik denk dan dat je als het even kan dat per wijk zou moeten zijn. B.v. 1100.
Je hoeft echt niet naar de notaris hiervoor.
Ikzelf woon in een dorp met volgens mij allemaal dezelfde cijfers in de postcode en denk er serieus over om dit te gaan regelen. Als een schaap over de dam is ........
De overheid gaat zo'n systeem niet afschaffen. Wij moeten zelf iets ondernemen. DIT MOET STOPPEN!

Groetjes,
Tineke.

Helene zei

Dag Tineke,

Dank voor je reactie op mijn blogbericht. Die oplossing hebben inderdaad meerderen bedacht. Het hilarische is dat je zelfs met 1 lot voor iedere hele straat (en die dan samen delen met de hele wijk. Dus heel de wijk heeft op iedere straat 1 lot) maar een heel klein bedrag kwijt bent per huishouden en de winstkansen net zo groot zijn.

Dit systeem valt of staat echter bij het feit of alle huishoudens in 1 wijk ook daadwerkelijk allemaal meedoen..... en dan ook voor hetzelfde deel. Dus niet dat dan iemand individueel toch weer zelf een aantal extra loten koopt.

Dit laatste maakt het opzetten van dit systeem extra moeilijk omdat je geen inzicht hebt in wat anderen individueel doen.

Ik wens je wel veel succes. Ik zou het prachtig vinden als iemand een dergelijke samenwerking van de grond krijgt!

Hartelijke groet,

Helene

Anoniem zei

Halo helene,
Ik heb je verhaal aandachtig gelezen.
Snap je advocaat niet om te benoemen wat als enige kans zou maken op succes.
Het verhaal is goed ,reëel en waar,maar aan het verkeerde adres.
Gr.rein

Helene zei

Beste Rein,

Hartelijk dank voor jouw reactie. Ik zou graag van je willen weten wat jij denkt dat het "juiste adres" of de juiste route zou zijn geweest.

Groet,

Helene

Anoniem zei

Hallo helene,
Ik ga er maar van uit dat het de bedoeling is om de postcodeloterij onderuit te halen.
Ik ben het er ook mee eens dat deze loterij weg moet en heb daarom een eerste aanzet gedaan.
Uiteraard bespreek ik het niet hier in het openbaar en vraag ik uw e-mail adres om u de stukken te sturen en alles te bespreken.
Gr,rein

Helene zei

Beste Rein,

Ik wil graag horen welke aanzet je hebt gedaan. Mijn emailadres is helenedegierpcl@gmail.com

Groet,

Helene

Peter zei

ik lees net uw verhaal waar ik het volkomen mee eens ben. Ik irriteer me rot aan het feit dat mijn postcode als loterij lot wordt gebruikt en weiger er aan mee te doen om die chantage methode maar niet te belonen. Al twijfel ik verdomme dus wel! Dat is het misselijke hiervan. Voor u nog veel en veel meer natuurlijk. Natuurlijk zal de spijt groot zijn indien buren wel ineens miljonair zijn. En dat maakt me nog bozer en zo kom ik in een vicieuze cirkel terecht. Ik erger me rot aan alle super dure reclames met allerlei dure BN'ers op tv en alle ongevraagde post. Ik probeer dit enigszins te compenseren met de gedachte dat ik met de staatsloterij behoorlijk (ik geloof wel tot 2 keer meer per euro) meer kans heb op een prijs dan via de postcodeloterij.

Bovendien sta ik ingeschreven bij het belmeniet register en het register om mij geen geadresseerde reclame te sturen (dat laatste weet ik eigenlijk geeneens zeker trouwens), maar krijg ik de ene brief na de andere brief van de postcodeloterij, met als laatste klap op de vuurpijl die me door het plafond deed vliegen, een kerstkaart met een truck met 49,9 miljoen erop als NB niet deelnemer! Zo brutaal hebben ze het nog nooit gemaakt volgens mij! Ik zal de polisvoorwaarden van de rechtsbijstandsverzekering er weer eens op naslaan, maar ik weet al bijna zeker dat dit soort zaken zijn uitgezonderd. Als ik WEL ga meespelen blijkt in de voorwaarden bovendien dat ik eigenlijk zeer weinig kans maak op een deel van die "kanjer". Want je moet heel 2016 hebben meegespeeld om genoeg "kanjerpunten" te verzamelen. Het is allemaal misleiding, al staat het er wel heel slim verborgen, en als je al sowieso heel slim bent, het begrijpt en vooral dus doorleest in de voorwaarden!

Uit uw tekst op blogspot:

Postcodes
Ook het feit dat u postcodes mag gebruiken als lotnummer is voor mij een raadsel. In het kaderconvenant inzake Postcodes, gesloten tussen het Ministerie van VROM, Vereniging van Nederlandse Gemeenten en TNT post staat het volgende te lezen:
• Artikel 13.3: Het staat de centrale en decentrale overheid vrij om met in achtneming van en overeenkomstig hetgeen daaromtrent bij wet is bepaald aan derden Adressen te verstrekken inclusief de door TNT Post op grond van het Nader Convenant verstrekte Postcodes, met dien verstande dat de Postcodes noch door de centrale en decentrale overheid noch door derden voor commerciële doeleinden mogen worden verstrekt dan wel gebruikt


Op https://www.boek9.nl/boek9-berichten/hergebruik-van-overheidsinformatie-postcodes zie ik nu een zaak staan met deze uitkomst:

Databankenrecht. Hergebruik van overheidsinformatie. Geschil over de vraag of de overheid de in haar ‘Basisregistraties Adressen en Gebouwen’ (BAG) opgenomen postcodegegevens mag verstrekken (aan andere overheden, maar ook aan private partijen). Dat mag, heel kort gezegd, maar feitelijk pas na 1 februari 2012.

Ten tijde van uw zaak tegen de Postcodeloterij mocht dit dus inderdaad dus niet. Ik vrees dat u dit toen niet heeft ingebracht? Ik heb hier de Engelse pagina over de postcode loterij reeds aangepast met bronvermelding. Dit stuk: Hence even if not participating one may still find out that one would have won had one played. Anticipations of post-decisional regret influence decisions to play the Postcode lottery.[3] Till 2012 it was not even allowed to use the postal code for commercial purposes. In that year these rules were just abolished by the government.[4]

(met meer links naar de rechtszaak)

Nu afwachten hoe lang dat blijft staan. Mijn ervaring met Engelstalige pagina's op Wikipedia is dat men erg strict is met het controleren op dat tekst dat met de juiste bronvermelding is geplaatst volgens encyclopedische methode niet zomaar wordt weggehaald of veranderd zonder wederom tegenargumenten in bronvermeldingen.

Wellicht dat ik ook het Nederlandse stuk aanpas, maar dat moet dan als ik tijd heb.